Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисциплін "Архітектура ЕОМ та операційні системи" та "Операційні системи" - Смолін, Павло Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Засоби створення і завершення процесів дають змогу динамічно змінювати в операційній системі набір застосувань, що виконуються. Засоби створення і завершення потоків є основою для створення багатопотокових програм. Процеси можуть створюватися ядром системи під час її ініціалізації. Наприклад, в UNIX-сумісних системах таким процесом може бути процес ініціалізації системи іnit, у Windows ХР — процеси підсистем середовища (Win32 або POSIX). Таке створення процесів, однак, є винятком, а не правилом. Найчастіше процеси створюються під час виконання інших процесів. У цьому разі процес, який створює інший процес, називають предком, а створений ним процес — нащадком. Нові процеси можуть бути створені під час роботи застосування відповідно дойого логіки (компілятор може створювати процеси для кожного етапу компіляції, веб-сервер — для обробки прибулих запитів) або безпосередньо за запитом користувача (наприклад, з командного інтерпретатора, графічної оболонки або файлового менеджера).
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; архітектура ЕОМ; операційні системи; програмне забезпечення; комп'ютерні науки