Дослідження зарубіжного досвіду оцінки інтелектуального потенціалу організацій - Перерва, Петро Григорович; Глізнуца, Марина Юріївна (ВД "ІНЖЕК", 2016)
Використання інтелектуального капіталу (ІК) розглядається в розвинених країнах як стратегічний інструмент управління досягненням успіху організацій в інноваційній діяльності. Метою статті є дослідження зарубіжного досвіду оцінки інтелектуального потенціалу організацій і визначення напрямків її вдосконалення та використання на вітчизняних підприємствах для підвищення ефективності їх інноваційної діяльності. Започатковано підхід до структури капіталу, в якому виділяються три частини: людський капітал, структурний капітал, капітал взаємодій. Запропонована загальна модель дослідження ІК фірми або регіону дозволяє оцінювати не тільки потенціал, а декілька важливих ліній зв’язку, а саме: виробничо-технологічну, ринково-клієнтську, бізнес-середовища і соціуму, комерційних операцій (технологій), створення вартості та загальну стратегію розвитку. У запропонованому варіанті дослідження ІК-потенціалу аналітика поєднується з управлінням стратегією і тактикою розвитку на базі використання ресурсів інтелектуального капіталу. Також рекомендується схема управління розвитком через систему заходів впливу. Кінцевим результатом аналітико-проектної роботи виступає пакет розробок, який оформляється як документ підтримки стратегії розвитку. Оцінку рівня розвитку інтелектуального капіталу в розрізі окремих підприємств та в цілісному регіональному комплексі рекомендуємо включити в Регіональну інноваційну систему (РІС) як її функціональне завдання.

The use of intellectual capital (IC) is considered in developed countries as a strategic management tool for achievement of the organizations' success in innovative activities. The article is aimed at studying the foreign experience of evaluating intellectual potential of organizations and identifying directions for its advancement and use at the domestic enterprises to improve their innovative activity. An approach to capital structure has been developed, in which the following three parts are allocated: human capital, structural capital, capital of interactions. The proposed general model for research of IC in terms of firm or region allows to evaluate not only the potential, but also several important lines of communication, namely: industrial-technological, market-customer, business environment and society, commercial operations (technology), value creation and the overall development strategy. In the proposed version of studying the IC potential, analytics are combined with management of both strategy and development tactics, based on use of resources of intellectual capital. The scheme of development management through the system of the activities of influence is recommended as well. The end result of the analytical project work provides the development package, which is issued as a supporting document of development strategy. Evaluation of the development level of intellectual capital in the context of individual enterprises and of regional complex in general has been recommended to include in the Regional innovation system (RIS) as one of its functional tasks.
Studying the Foreign Experience of Evaluating Intellectual Potential of Organizations
Keywords: капітал інтелектуальний; діяльність інноваційна; стратегія розвитку; intellectual capital; innovation activity; development strategy