Development of control and audit systems in the context of population aging: integration of risk management, socio-economic imperatives and adaptation strategies - Shum, Alina (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
The article examines modern systems of internal control and audit in enterprises in the context of population aging. The research object covers corporate governance mechanisms, risk management, and internal audit, all of which play a key role in ensuring organizational resilience amid demographic changes. Special attention is given to the specific risks associated with age-related structural changes in personnel and their impact on management effectiveness. Problem statement. The main problem lies in the fact that traditional systems of control and audit often prove inadequately adapted to new demographic challenges such as an aging workforce, which introduces cognitive, motivational, technological, and succession risks. This necessitates a revision of existing risk management and control approaches. Unresolved aspects of the problem. Open questions remain regarding the integration of the demographic factor into risk management systems, as well as the development of adaptive internal control and audit mechanisms that would ensure flexibility and effectiveness amidst changes in the age structure of personnel. Purpose of the article. The purpose of the article is to analyze the development of internal control, audit, and risk management systems in the context of population aging, as well as to identify ways to optimize these systems in order to improve the efficiency of enterprise management. Presentation of the main material. The paper systematizes four major categories of risks inherent to aging personnel: cognitive, technological, succession, and motivational. Functional differences between internal control, risk management, and internal audit subsystems are described. The stages of the risk management process and the roles of governance bodies at each stage are outlined, as are European trends concerning the socio-economic challenges of population aging. Conclusions. The research substantiates the feasibility of adapting control systems to demographic shifts, which can increase economic efficiency, reduce operational risks and costs, and improve employee satisfaction. Strategies for integrating risk management into corporate governance practice are proposed to prevent the negative consequences of age-related personnel changes. Стаття досліджує сучасні системи внутрішнього контролю та аудиту на підприємствах у контексті старіння населення. Об’єктом дослідження є механізми корпоративного управління, управління ризиками та внутрішній аудит, які відіграють ключову роль у забезпеченні організаційної стійкості в умовах демографічних змін. Особлива увага приділяється специфічним ризикам, пов’язаним зі структурними змінами в персоналі через вік, та їхньому впливу на ефективність управління. Постановка проблеми. Основна проблема полягає в тому, що традиційні системи контролю та аудиту часто виявляються недостатньо адаптованими до нових демографічних викликів, таких як старіння робочої сили, що вводить когнітивні, мотиваційні, технологічні та ризики спадкоємства. Це вимагає перегляду існуючих підходів до управління ризиками та контролю. Нерозв’язані аспекти проблеми. Відкритими залишаються питання щодо інтеграції демографічного фактора в системи управління ризиками, а також розробки адаптивних механізмів внутрішнього контролю та аудиту, які б забезпечували гнучкість та ефективність в умовах змін у віковій структурі персоналу. Мета статті. Метою статті є аналіз розвитку систем внутрішнього контролю, аудиту та управління ризиками в контексті старіння населення, а також виявлення шляхів оптимізації цих систем з метою підвищення ефективності управління підприємством. Виклад основного матеріалу. У статті систематизовано чотири основні категорії ризиків, притаманних старіючому персоналу: когнітивні, технологічні, ризики спадкоємства та мотиваційні. Описано функціональні відмінності між підсистемами внутрішнього контролю, управління ризиками та внутрішнього аудиту. Окреслено етапи процесу управління ризиками та ролі органів управління на кожному етапі, а також європейські тенденції щодо соціально-економічних викликів старіння населення. Висновки. Дослідження обґрунтовує доцільність адаптації систем контролю до демографічних зрушень, що може підвищити економічну ефективність, зменшити операційні ризики та витрати, а також покращити задоволеність працівників. Запропоновано стратегії інтеграції управління ризиками в практику корпоративного управління для запобігання негативним наслідкам вікових змін у персоналі.
Розвиток систем контролю та аудиту в умовах демографічного старіння: інтеграція ризик-менеджменту, соціально-економічних імперативів та адаптаційних стратегій
Keywords: risk management; internal control; internal audit; population aging; socio-economic challenges; risk governance; corporate governance; retirement age; ризик-менеджмент; внутрішній контроль; внутрішній аудит; демографічне старіння; соціально-економічні виклики; управління ризиками; корпоративне управління; пенсійний вік