Мультипараметричне моделювання фізичних процесів в енергетичних машинах на основі перетворювачів енергії - Мінко, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Предметом дослідження є систематизація та узагальнення методології мультипараметричного моделювання електромагнітних та електромеханічних процесів, що відбуваються в енергетичних машинах на основі перетворення різних видів енергії, зокрема на прикладі перетворення електричної енергії на механічну. Виокремлено показники енергетичної машини, які є основними для реалізації такого моделювання, запропоновано структуру організації моделювання електромагнітних та електромеханічних процесів, та описано зміст кожної мультипараметричної функції при встановленні показників моделювання. Наведено приклад реалізації мультипараметричного моделювання на прикладі асинхронного електродвигуна, за результатом якого виконано перехід від абстрактної електричної машини до електричної машини з індивідуальними показниками та атрибутами.

The subject of the study is the systematization and generalization of the methodology of multiparametric modeling of electromagnetic and electromechanical processes occurring in power machines based on the conversion of various types of energy, in particular, on the example of the conversion of electrical energy into mechanical energy. The indicators of the power machine that are basic for the implementation of such modeling are identified, the structure of the organization of modeling of electromagnetic and electromechanical processes is proposed, and the content of each multiparametric function when setting modeling indicators is described. An example of the implementation of multiparametric modeling is given on the example of an asynchronous electric motor, as a result of which the transition from an abstract electric machine to an electric machine with individual indicators and attributes is made.
Multiparameter modeling of physical processes in energy machines based on energy converters
Keywords: енергетична машина; електромеханічний перетворювач енергії; мультипараметричне моделювання; електромагнітні процеси; електромеханічні процеси; методологія; energy machine; electromechanical energy converter; multiparametric modeling; electromagnetic processes; electromechanical processes; methodology