Determining the impact of asset size during digital transformation on the economic efficiency of banks - Proskurnya, Olena; Kodochigov, Dmytro; Synigovets, Olha; Zhong, Lan; Necheporenko, Denys (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
This study examines how asset size influences the effectiveness of digital transformation initiatives in Chinese commercial banks. The object of research is the process of digital transformation and analysis of financial indicators of banks. Despite substantial investments in digital technologies across the banking sector, transformation outcomes exhibit significant heterogeneity, prompting investigation into institutional characteristics that moderate effectiveness. Using panel data from Chinese commercial banks categorized by asset size, this research employs fixed-effects regression models to analyze the relationship between digital transformation intensity and return on equity. Digital transformation is quantified through systematic textual analysis of annual reports, constructing a comprehensive index capturing transformation intensity. The empirical findings reveal that while digital transformation generally enhances banking performance, asset size significantly moderates this relationship. Large banks (assets exceeding 2 trillion yuan, equivalent to 280.808 billion US dollars) demonstrate a positive transformation coefficient of 2.038, medium banks (300 billion (42. 121 billion US dollars) – 2 trillion yuan (280.808 billion US dollars)) exhibit an even stronger coefficient of 4.584, while small banks (below 300 billion yuan (42.121 billion US dollars)) show a negative coefficient of–0.122. These heterogeneous outcomes are attributable to resource-dependent implementation capabilities, with larger institutions benefiting from economies of scale, superior talent acquisition, and comprehensive implementation frameworks. This research contributes to strategic consistency theory, IT capability framework, and resource-based perspectives by identifying asset size as a critical moderator of transformation success, providing practical insights for banking executives and regulators regarding asset-appropriate digital strategies.

У цьому дослідженні розглядається вплив розміру активів на ефективність ініціатив з цифрової трансформації в китайських комерційних банках. Об'єктом дослідження є процес цифрової трансформації та аналіз фінансових показників банків. Незважаючи на значні інвестиції в цифрові технології в банківському секторі, результати трансформації демонструють значну неоднорідність, що спонукає до дослідження інституційних характеристик, які впливають на ефективність. Використовуючи відкриті дані китайських комерційних банків, класифікованих за розміром активів. У цьому дослідженні застосовуються регресійні моделі з фіксованими ефектами для аналізу взаємозв'язку між інтенсивністю цифрової трансформації та рентабельністю власного капіталу. Цифрова трансформація кількісно оцінюється за допомогою систематичного текстового аналізу річних звітів, що дозволяє скласти комплексний індекс, який відображає інтенсивність трансформації. Емпіричні результати показують, що, хоча цифрова трансформація загалом покращує результати діяльності банків, розмір активів значно впливає на цей взаємозв'язок. Великі банки (активи понад 2 трлн юанів, що еквівалентно 280,808 млрд доларів США) демонструють позитивний коефіцієнт трансформації 2,038, середні банки (300 млрд (42,121 млрд доларів США) – 2 трлн юанів (280,808 млрд доларів США)) демонструють ще сильніший коефіцієнт 4,584, тоді як малі банки (менше 300 млрд юанів (що відповідає менше 42,121 млрд доларів США)) демонструють негативний коефіцієнт – 0,122. Ці неоднорідні результати можна пояснити залежністю можливостей впровадження від ресурсів, оскільки більші установи мають переваги від ефекту масштабу, залучення кращих фахівців та комплексних систем впровадження. Це дослідження сприяє розвитку теорії стратегічної узгодженості, системи ІТ-можливостей та ресурсно-орієнтованих підходів, визначаючи розмір активів як критичний фактор успіху трансформації та надаючи практичні рекомендації керівникам банків та регуляторним органам щодо цифрових стратегій, що відповідають розміру активів.
Визначення впливу розміру активів під час цифрової трансформації на економічну ефективність банків
Keywords: economics; finance; reform; innovation; digital transformation; commercial banks; coping strategy; asset size; економіка; фінанси; реформа; інновація; цифрова трансформація; комерційні банки; стратегія подолання; розмір активів