Розробка програми викладання з іноваційними елементами освітнього компоненту "Попередження травматизму та долікарська медична допомога" для здобувачів вищої освіти спеціальності А7 "Фізична культура і спорт" - Білоус, Олеся Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розроблено інноваційну програму викладання освітнього компоненту "Попередження травматизму та долікарська медична допомога", особливістю якої є направленість на потреби здобувачів вищої освіти спеціальності А7 "Фізична культура і спорт". Надано структуру курсу, мету, задачі освітнього компоненту, а також компетентності та результати навчання що формуються. Розроблено детальний опис розминки з елементами суглобової гімнастики, яка може бути використана і як самостійне тренування для людей, що не є спортсменами, а також як зарядка, для різних верст населення. Надано рекомендації що до параметрів включення навчання розминці у курс освітнього компоненту. Надано рекомендації по харчуванню для допомоги організму у відновленні від травм. Наведено список продуктів та дій, які слід виключити на період відновлення. Запропоновано розгляд особливостей травм, та відновлювальних заходів від них, в залежності від виду спорту. Посилено блок викладання тем, що пов`язані з травмами, вірогідність яких збільшена внаслідок воєнного часу. Розроблено розширену схему дій при травматичних ситуаціях, яка включає заходи від запобігання цієї ситуації до повернення до звичайного ритму життя після відновлення. An innovative teaching program has been developed for the course «Injury Prevention and Pre-Medical Care» distinguished by its focus on the needs of students specializing in A7 «Physical Culture and Sports». The course structure, objectives, goals, as well as the competencies and learning outcomes to be achieved, are presented. A detailed description of a warm-up incorporating elements of joint gymnastics has been developed; it can be used both as an independent workout for non-athletes and as a warm-up routine suitable for various population groups. Recommendations are provided regarding the parameters for integrating warm-up training into the course curriculum. Nutritional guidelines are offered to support the body’s recovery from injuries. A list of foods and actions to avoid during the recovery period is also included. The program proposes examining injury characteristics and corresponding recovery measures depending on the type of sport. The module covering injury-related topics has been strengthened, especially those injuries whose likelihood increases during wartime. An expanded action plan for traumatic situations has been developed, encompassing measures from injury prevention to returning to normal life post-recovery.
Development of a teaching program with innovative elements for the course "Injury Prevention and Pre-Medical Care" for students of specialty A7 "Physical Culture and Sports"
Keywords: інноваційні елементи викладання; попередження травматизму; фізична культура і спорт; запобігання травмам; розминка; innovative teaching elements; injury prevention; physical culture and sports; injury avoidance; warm-up