Деконструкція і картографія сенсу - Гайдамачук, Ольга Володимирівна (Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, 2018)
У статті зіставляються граматологічна стратегія читання Ж. Деррида (деконструкція) і стратегія здобуття сенсу О. Баксанського і О. Кучер (розмежування дійсності-мовимовлення задля картографії-реальності-для-суб'єкта). З'ясовується, що мову продукує редукція неінформативного і що людині доступні лише антропологічні виміри сенсу. Тому розсунути обрії сенсу можна тільки за рахунок трансгресивного деконструювання власної мапи у її зіставленні з "мапою Іншого", як це робив Ж. Деррида.

In the article J. Derrida’s grammatology strategy of reading (deconstruction) is compared with O. Baxanskiy’s and E. Kucher’s strategy of sense obtaining (delimitation of reality-language-speech for a mapping-of reality-for-a subject). It turns out that a language is made by reduction of non-informative and that only anthropological sense dimensions are available to a person. So it is possible to push the horizons of sense only with help of due to the transgressive deconstruction of your own map in its comparison with the «map of the Other», as J. Derrida did.
Keywords: інтонація; детонація; артикуляція; мова; deconstruction; intonation; detonation; articulation; sense; language