Образність у викладанні граматики - Самаріна, Вікторія Вікторівна; Шахматова, Олена Вікторівна (Видавничий дім "Гельветика", 2021)
У когнітивній лінгвістиці граматика описана як багатозначна і концептуально мотивована система, тісно пов’язана із процесами образного мислення і метафоризації. Хоча ці процеси мають великий потенціал для наочної ілюстрації граматичних принципів у контексті навчання мови, їх використання мало вивчено. З підйомом когнітивної лінгвістики відбувається зміна парадигми в концепції мови та граматики, що має важливі наслідки для вивчення мови. Поєднання когнітивно-лінгвістичних принципів граматики та відповідної з медіального погляду реалізації у вигляді анімованих послідовностей зображень, заснованих на принципах теорій мультимедійного навчання, веде до стійких позитивних наслідків навчання. У когнітивно-лінгвістичній концепції граматики, на відміну від генеративної граматики, мова розглядається як невід’ємна частина людського пізнання, символічна система якої пов’язана з аспектами сприйняття й уяви, тому є концептуально мотивованою. Розпізнають періодичні, повторювані сенсорні закономірності в наших фізичних взаємодіях із навколишнім середовищем, які зберігаються у формі так званих схем-зображень. Ці схеми-зображення доступні всім людям, оскільки вони можуть бути отримані із чуттєвих пере живань і не потребують подальшого концептуального розроблення. Вони використовуються у процесі метафоризації для структурування більш абстрактних понять, зокрема й самої граматики. У результаті цього процесу утворюються так звані концептуальні метафори. Схеми-зображення стали значним внеском у концептуальну зумовленість граматики, вони забезпечують важливі організаційні принципи, за допомогою яких концептуальний зміст може бути структурований у межах певної когнітивної сфери. Використання конкретних дій у формі концептуальних метафор пропонує учню відчутну систему орієнтації, дає йому доступ до концептуальної структури граматики, формує основу для розумового моделювання граматичних структур.

Grammar is described in cognitive linguistics as a meaningful and conceptually motivated system that is closely linked to processes of figurative thinking and metaphorisation. Although these processes have great potential for visual illustration of grammatical principles in the context of language learning, their usage has been little studied. With the rise of cognitive linguistics, there is a paradigm shift in the concept of language and grammar, which has important implications for language learning. The combination of grammar cognitive linguistic principles and appropriate implementation in the form of animated sequences of images based on the principles of theories of multimedia learning lead to lasting positive learning outcomes. In the cognitive linguistic concept of grammar, in contrast to generative grammar, language is seen as an integral part of human cognition, the symbolic system of which is related to aspects of perception and imagination and is therefore conceptually motivated. In our physical interactions with the environment there have been recognized periodic, repetitive sensory patterns, which are stored in the form of so-called image schemes. These image schemes are available to all people, because they can be obtained from sensory experiences and do not require further conceptual development. They are used in the process of metaphorization to structure more abstract concepts, including grammar itself. As a result of this process, the so-called conceptual metaphors are formed. Image schemes have become a significant contribution to the conceptual conditionality of grammar; they provide important organizational principles by which the conceptual content can be structured within a certain cognitive sphere. The usage of specific actions in the form of conceptual metaphors offers the student a tangible system of orientation, gives him access to the conceptual structure of grammar, forms the basis for mental modeling of grammatical structures.
Imagery in the teaching of grammar
Keywords: метафоризація; когнітивна граматика; опанування іноземної мови; схеми-зображення; образність; metaphorisation; cognitive grammar; foreign language acquisition; image-schemes; imagenery