Вплив гамма-випромінення на електричні та механічні властивості кабелів бортових систем - Безпрозванних, Ганна Викторовна; Пушкар, І. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Електричні та оптичні кабелі бортових систем для передачі сигналів моніторингу, керування та зв'язку все частіше використовуються на атомних електричних станціях, в системах літальних апаратів та військовому застосуванні. Такі умови експлуатації характеризуються підвищеним порівняно з фоновим рівнем іонізуючого випромінювання: від 10 кГр у космічних застосуваннях до 1 ГГр в активній зоні ядерного реактора. Мета роботи полягає у встано вленні впливу гамма-випромінення на неекрановані кабелі з неекранованими витими парами та оптичні кабелі з визначенням динаміки змінення електричних властивостей поліетиленової ізоляції провідників та механічних властивостей арамідних ниток з водозахисним покриттям відповідно.

Electrical and fiber-optic cables of on-board systems for transmitting monitoring, control and communication signals are increasingly used in nuclear power plants, aircraft systems and military applications. Such operating conditions are characterized by an increased level of ionizing radiation compared to the back ground: from 10 kGy in space applications to 1 GGy in the corium of a nuclear reactor. The goal of the work consists in establishing the effect of gamma radiation on unshielded cables with unshielded twisted pairs and optical cables with the determination of the dynamics of changes in the electrical properties of polyethylene insulation of conductors and mechanical properties of aramid yarns with a water-blocking coating, respec tively.
Influence of gamma radiation on the electrical and mechanical properties of on-board systems cables
Keywords: бортові системи; неекранований кабель з неекранованими витими парами; оптичний кабель; поглинена доза гамма-випромінення; поліетиленова ізоляція; електрична ємність; арамідні нитки; водозахисний компаунд; механічна міцність на розтяг; радіаційна стійкість; on-board systems; unshielded cable with unshielded twisted pairs; optical cable; absorbed dose of gamma radiation; polyethylene insulation; electrical capacitance; aramid yarns; waterproof compound; mechanical tensile strength; radiation resistance