Серопревалентність протикорового IGG у населення Харківської області в 2018-2019 рр. - Юдін, Ігор Петрович; Кучма, Ірина Юріївна; Волянський, Андрій Юрійович (Інститут Урології НАМН України, 2019)
Оцінка протикорового колективного імунітету в різних вікових групах населення Харківської області. Матеріали та методи. Серопревалентність специфічних IgG досліджувалася з лютого 2018 року по липень 2019 року серед різних вікових груп населення Харківської області методом імуноферментного аналізу. Результати. Опрацьовано 6564 зразків сироваток. Загальний рівень серопозитивності складав 91,3%, негативними були 5,3% результатів і 3,3% – сумнівними. Найвища серопозитивність за IgG (> 98%) була в осіб у віці 50 років і старше. Найбільш низькі показники серопозитивності відзначені в когортах 20-29 років (87,2%), 30-39 років (86,9%) і 40-49 років (91,1%). Висновки. Виявлено сприйнятливі до кору групи населення, щодо яких необхідно застосовувати нові стратегії профілактики у вигляді персоніфікованих кампаній вакцинації для підвищення рівня колективного імунітету.

The aim of this study was to evaluate herd immunity against measles in different age groups of the Kharkiv region of Ukraine’s population. Materials and methods. Seroprevalence of specific IgG antibodies was studied among different age groups of the Kharkiv region population from February 2018 to July 2019 by ELISA method. Results. A number of 6564 sera samples were processed. The overall seropositivity level was 91.3%; negative results were 5.3% and 3.3% equivocal. The highest seropositivity for IgG (> 98%) was in people aged 50 years and older. The lowest seropositivity rates were observed in the cohorts of 20-29 years (87.2%), 30-39 years (86.9%), and 40-49 years (91.1%). Conclusions. Measles-susceptible populations were identified for which new prevention strategies should be applied in the form of personalized vaccination campaigns to increase herd immunity.
Seroprevalence of anti-measles IGG in the population of Kharkiv region in 2018-2019
Keywords: кір; IgG; серопревалентність; колективний імунітет; measles; seroprevalence; herd immunity