Історія стратегічного партнерства: АТ "Українські енергетичні машини" і кафедра турбінобудування НТУ "ХПІ" у спільному пошуку інновацій - Меньшиков, Станіслав Олександрович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2024)
Розглядається довготривала науково-виробнича співпраця між АТ «Українські енергетичні машини» та кафедрою турбінобудування НТУ «ХПІ». Цього року цій співпраці виповнюється 90 років. Розпочата у лютому 2022 р. повномасштабна війна на території України виявила вразливість енергетичної системи країни під час масштабних воєнних дій. Об’єкти критичної інфраструктури опинилися під масованими ударами противника. У статті висвітлюється у хронологічній послідовності розпочата у 1934 р. співпраця між промисловим гігантом та науковою установою. Харківський турбогенераторний завод (ХТГЗ) став одним із провідних виробників турбогенераторного обладнання на території колишнього СРСР. За чотири роки до запуску заводу у Харківському механікомашинобудівному інституті (сьогодні НТУ «ХПІ») було засновано кафедру турбінобудування. Саме ця кафедра стала базовою для забезпечення потреб виробництва у наукових та інженерних кадрах. Стверджується що у 1933 р. була заснована перша у СРСР газотурбінна лабораторія при кафедрі. Ініціатором створення лабораторії та проведення наукових досліджень був В.М. Маковський. У 1938 р. викладачі кафедри сконструювали турбіну, а за два роки на ХТГЗ за кресленнями кафедри була побудована перша у СРСР газова турбіна потужністю 1000 кВт. Її було встановлено на шахті «Підземгаз» у Горлівці. Друга світова війна, а також смерть очільника кафедри ненадовго призупинили дослідження. Подальша плідна співпраця між підприємством та кафедрою пов’язана з ім’ям Я.І. Шнеє. Науковець опікувався кафедрою майже 35 років, саме за його очільництва було збудовано новий корпус для кафедри, налагоджено співпрацю з багатьма установами у галузі енергетичного машинобудування, виконано проекти зі значною економічною ефективністю. Зазначається, що більшість розробок була реалізована саме на ХТГЗ. Подано інформацію і про співпрацю між колективом заводу та кафедри при завідуванні В.М. Капіноса. Наголошується на запровадженні використання комп’ютерних технологій в дослідній та науковій роботі кафедри. Представлено деякі факти зі стану співпраці між підприємством та кафедрою турбінобудування напередодні повномасштабної війни, зокрема про створення науково-технічного центру «Турбооптімум».

The long-term scientific and production cooperation between JSC “Ukrainian Energy Machines” and the Department of Turbomachinery of the National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” is being considered. This year marks the 90th anniversary of this cooperation. Started in February 2022, the full-scale war that began on the territory of Ukraine revealed the vulnerability of the country’s energy system during large-scale military operations. Objects of critical infrastructure came under massive enemy attacks. The article highlights the cooperation initiated in 1934 between the industrial giant and the scientific institution. Kharkiv Turbogenerator Plant (KhTGP) became one of the leading manufacturers of turbogenerator equipment in the former USSR. Four years before the plant’s launch, the Department of Turbomachinery was established at the Kharkiv Mechanical Engineering Institute (now NTU “KhPI”). This department became the basis for providing production with scientific and engineering personnel. It is claimed that in 1933, the first gas turbine laboratory in the USSR was established at the Department. The initiator of the laboratory’s creation and scientific research was V.M. Makovskyi. In 1938, the department’s teachers designed a turbine, and two years later, based on the department’s drawings, the first gas turbine in the USSR with a capacity of 1000 kW was built at KhTGP. It was installed at the “Pidzemhaz” mine in Horlivka. World War II, as well as the death of the head of the department, briefly suspended research. Further fruitful cooperation between the enterprise and the department is associated with the name of Ya.I. Shniee. The scientist supervised the department for almost 35 years, and it was under his leadership that a new building for the department was constructed, cooperation with many institutions in the field of power engineering was established, and projects with significant economic efficiency were implemented. It is noted that most of the developments were implemented precisely at KhTGP. Information is also provided about the cooperation between the plant’s team and the department under the leadership of V.M. Kapinos. Emphasis is placed on the introduction of computer technologies in the research and scientific work of the department. Some facts about the state of cooperation between the enterprise and the turbomachinery department on the eve of full-scale war are presented, including the establishment of the scientific and technical center “Turbooptimum.”
History of strategic partnership: JSC "Ukrainian Energy Machines" and turbomachinery department of NTU "KhPI" in joint search of innovation
Keywords: турбінобудування; НТУ "ХПІ"; АТ "Українські енергетичні машини"; Маковський В. М.; Шнеє Я. І.; Капінос В. М.; історія науки і техніки; turbomachinery; NTU "Kharkiv Polytechnic Institute"; JSC "Ukrainian Energy Machines"; Makovskyi V. M.; Shniee Ya.I.; Kapinos V. M.; history of science and technology