Обґрунтування застосування технології бізнес-планування на основі концепції ощадливого стартапу - Кучіна, Світлана Едуардівна; Гаврись, Ольга Олександрівна; Линник, Олена Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто та обґрунтовано застосування технології бізнес-планування на основі концепції ощадливого стартапу.Підкреслено, що стартапи суттєво сприяють зростанню національного валового внутрішнього продукту, створенню робочих місць і підвищують конкурентоспроможність продукції держави на світовому ринку. Виявлено, що останнім часом життєві цикли продуктів, викликані новими технологіями, різко змінилися та зменшилися, тож стартапи повинні швидко й чітко комерціалізувати свої ідеї, вибрати напрямокі правильний час для виходу на ринок.Визначено, що потрібна бізнес-модель, яка б пов'язала різні частини бізнесу та забезпечила генерацію вільного грошового потоку за рахунок ефективної організації виробництва та продажу продуктуі самеінноваційні стартапиможутьвпоратися з цим завданням тобтошвидко тестувати продукт і, у разі невдачі, оперативно працювати над його удосконаленням.На цьому засновано нову технологію планування для стартапів -концепцію планування на основі ощадливого стартапу. В статті підкреслено, що автори концепціїнаголошують, що засновники ощадливих стартапів починають побудову бізнесу не з бізнес-плану, а з пошуку бізнес-моделі. The article examines and substantiates the application of business planning technology based on the concept ofa frugal startup. It is emphasized that startups significantly contribute to the growth of the national gross domestic product, the creation of jobs and increase thecompetitiveness of the state's products on the world market. Recently, product life cycles caused by new technologies have been found to have changed and shortened dramatically, so startups need to commercialize their ideas quickly and clearly, choose the direction and the right time to go to market. It was determined that a business model is needed that would connect different parts of the business and ensure the generation of free cash flow due to the efficient organization of production and sale of the product, and it is innovative startups that can cope with this task, i.e. quickly test theproduct and, in case of failure, promptly work on its improvement. This is the basis of a new planning technology for startups -the lean startup planning concept. The article emphasizes that the authors of the concept emphasize that the founders of thrifty startups start building a business not with a business plan, but with the search for a business model.
Justification of the application of business planning technology based on the lean startup concept
Keywords: бізнес-планування; ощадливий стартап; виробництво; бізнес-модель; інновації; інвестиції; business planning; lean startup; manufacturing; innovation; investment