Аналіз методів визначення напруги дотику заземлювальних пристроїв діючих енергооб’єктів - Коліушко, Денис Георгійович; Руденко, Сергій Сергійович; Буряковський, Сергій Геннадійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Напруга дотику є параметром, який характеризує електробезпеку обслуговуючого персоналу у випадку короткого замиканняна території електроустановки чи поза її межами. Метою роботи є аналіз існуючих методів визначення напруги дотику для їх поточного контролю. Проведено аналіз світового та вітчизняного досвіду на основі порівняння експериментальних та розра-хункових способів визначення нормованих параметрів заземлювального пристрою. Розглянуто метод короткого замикання, малого струму, кінцевих елементів в часовій області, інтегро-дифернційних рівнянь та оптичної аналогії. Визначено сфери використання існуючих методів розрахунку напруги дотику. Показано, що розрахункові методи дозволяють врахувати більшу кількість факторів та напряму охопити понад 80 % діючих енергооб’єктів України. Отримані результати дозволяють об-рати оптимальний метод контролю стану заземлювального пристрою. Усунення виявлених недоліків методів дозволить підвищити точність визначення нормованих, а отже підвищити надійність роботи електроустановок та безпеку персоналу.

Touch voltage is a parameter characterizing the electrical safety of the staff in the event of a short circuit in the electrical installation area or outside it. The purpose of the work is to analyze existing methods for determining the contact voltage for their monitoring. The analysis of the world and domestic experience is based on a comparison of experimental and computational methods for deter-mining the normalized parameters of earthing arrangement. The methods of short circuit, low current, finite elements in the time do-main, integro-differential equations and optical analogy is considered. Determined the boundaries of application of existing methods for calculating touch voltage. It isshown that computational methods allow to take into account a greater number of factors and direc-tions. They cover more than 80% of existing energy facilities inUkraine. The results obtained allow to select the optimal method of monitoring the state of the earthing arrangement. The elimination of the identified deficiencies of the methods will improve the accu-racy of the normalized parameters, and thus increase the reliability of the electrical installations and personnel safety.
Analysis of the methods for determining the touch voltage оf the earthing arrangement of existing power plant
Keywords: електробезпека; коротке замикання; electrical safety; short circuit