Vector-space approach to evaluation of the efficiency of use of radioelectronic controls - Shyshatskyi, Andrii; Zhuravskyi, Yurii; Kuvshinov, Alexey; Hurskyi, Taras; Vozniak, Roman; Pikul, Rostislav; Pikul, Olga (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
The intensive development of information and control technologies, as well as their integration intoa single information space, leads to an increase in the role of such technologies in the processes of control of troops (forces) and weapons, including high-precision. At the same time, the electronic material basis of information infrastructure, created with in the framework of the concept of a network-centric war, is potentially vulnerable to the devices of electronic warfare. However, the analysis of the experience of using electronic devices has shown that in practice thereare cases where the level of effectiveness of the use of these devicesis lower than necessary. Accordingly, the improvement of the effectiveness of electronic warfare devices is an important area of scientific research. The primary component of inc reasing the effectiveness of electronic warfare devices is the substantiationand development of indicators that provide an objective assessment of the effectiveness of the use of these tools, taking into account all the important factors and conditions (including inaccuracies or uncertainties about the parameters of suppressed objects). Accordingly, the article develops an approach to the selection of indicators for assessing the effectiveness of the use of electronic warfare devices. The basis of the proposed approach is that the potential ability of the devices of electronic warfare to perform the tasks set forth is sufficiently fully described by the corresponding vector space, each point of which is determined by the corresponding vector, which includes a certain number of indicators describing the properties of these devices. In the course of the research, the main provisions of the theory of electronic warfare, the method of analysis of hierarchies, as well as general scientific methods of analysis and synthesis were used. The proposed approach to the evaluation of the effectiveness of the use of electronic warfare devices allows us to use a combination of system-resource approach to calculateindicators on the basis of the multilevel description of the composition of the devices of electronic warfare, when the multidimensional structure of its integral index (level of functioning) is gradually filled with parametric content, which is the advantage of this methodological approach. Also, the developed approach to evaluation allows us to develop, on a quantitative basis, recommendations on the choice of rational indicators of the composition of electronic warfare in accordance with the tasks set, to determine the level of functioning of the devices of electronic warfare by converting their partial and aggregate indicators.

Інтенсивний розвиток інформаційних та управляючих технологій, а також їх інтеграція в єдиний інформаційний простір приводить до підвищення ролі таких технологій у процесах управління військами (силами) та зброєю, у тому числі високоточною. Разом із тим, радіоелектронна матеріальна основа інформаційної інфраструктури, що створюється в рамках концепції мережецентричної війни, є потенційно уразливою для засобів радіоелектронної протидії. Проте, аналізу досвіду використання засобів радіоелектронної протидії показав, що на практиці мають місце випадки, коли досягнутий рівень ефективності застосування цих засобів є нижчим за необхідний. Відповідно, удосконалення ефективності засобів радіоелектронної протидії є актуальним напрямком наукових досліджень. Первинною складовою збільшення ефективності засобів радіоелектронної протидії є обґрунтування та розроблення показників, які забезпечують об’єктивне оцінювання ефективності застосування цих засобів з урахуванням усіх вагомих чинників та умов (у тому числі неточності або невизначеності щодо параметрів об’єктів подавлення). Відповідно, у статті розроблено підхід щодо вибору показників оцінювання ефективності застосування засобів радіоелектронної протидії. В основу запропонованого підходу покладено те, що потенційна здатність засобів радіоелектронної протидії виконувати поставлені завдання достатньо повно описується відповідним векторним простором, кожна точка якого визначається відповідним вектором, що включає певну кількість показників, які описують властивості цих засобів. У ході проведеного дослідження було використано основні положення теорії радіоелектронної протидії, метод аналізу ієрархій, а також загальнонаукові методи аналізу та синтезу. Запропонований підхід до оцінювання ефективності застосування засобів радіоелектронної протидії дозволяє використовувати комбінацію системно-ресурсного підходу до розрахунків показників за принципом багаторівневого опису складу засобів радіоелектронної протидії, коли багатомірна структура її інтегрального показника (рівня функціонування) поступово наповнюється параметричним наповненням, що є перевагою даного методичного підходу. Також розроблений підхід до оцінювання дозволяє розробляти на кількісній основі рекомендації з вибору раціональних показників складу засобів радіоелектронної протидії відповідно до поставлених завдань, визначати рівень функціонування засобів радіоелектронної протидії шляхом згортки їх часткових та узагальнених показників.
Векторно-просторовий підхід до оцінювання ефективності застосування засобів радіоелектронної протидії
Keywords: electronic warfare; indicators and evaluation criteria; радіоелектронна боротьба; показники та критерії оцінювання