Створення онлайн гри мультиплеєра на базі домену - Федченко, Ганна Валеріївна; Матюшенко, Микола Васильович; Голотенко, Кирило Сергійович (Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, 2023)
В роботі досліджуються актуальна тема, що пов’язана з багатокористувацькими іграми, які завжди обʼєднували велику кількість людей за проведенням дозвілля. Коли гра стане доступною публічно, вона якісно урізноманітнить жанр браузерних багатокористувацьких ігор. Обʼєктом роботи є галузь інтернет технологій, яка займається вивченням та розробкою багатокористувацьких онлайн ігор, орієнтованих на запуск та використання в інтернет браузерах. Предметом роботи є двомірна багатокористувацька онлайн гра. Робота присвячена виявленню найкращого способу обміну даним між клієнтською та серверною стороною, та правильною відмальовкою програмно анімованих персонажей. Що є можливим завдяки використанню сучасного стеку технологій та простий, але вичерпний архітектурі. Налагоджений життєвий цикл забезпечить надійну продуктивність та відлагоджену роботу гри, навіть при нестабільному інтернет зв’язку, або техніці з низькою обчислювальною потужністю. В той час як нові ігрові цілі та спосіб їх досягнення, зроблять проект більш конкурентним. Головною вимогою до реалізації життєвого циклу є неперервний обмін даними між клієнтом і сервером. Технологія Socket.IO забезпечує лише орієнтоване на події безперервне з’єднання. Механізм обміну був реалізований власноруч. Клієнтська частина використовує canvas, як простір для створення ігрового майданчика і інтерфейс взаємодії персонажа і користувача. Для реалізації ігрового процесу було використано низку математичних розрахунків та алгоритмів, що описують дії гри. Весь дизайн був розроблений в графiчному редакторі в Figma та Inkscape. У розробці задіяний обширний стек сучасних технологій, до яких входять: TypeScript мова програмування, NodeJS – JavaScript незалежно від оточення, React для побудови користувацького інтерфейсу, styledcomponents для стилізації компонент, Express фреймоврк для сервера, Socket.IO для двонаправленного звʼязку клієнта і сервера. Тестування проводилось у Chrome, Safari і Firefox на одному з найменших мобільних пристроїв iPhone SE. Результатом виконаної роботи є створена багатокористувацька онлайн гра.

The work explores the actual topic associated with multiplayer games, which have always united a large number of people for leisure activities. When the game becomes available publicly, it will qualitatively diversify the genre of browser multiplayer games. The object of the work is the branch of Internet technologies, which is engaged in the study and development of multiplayer online games, focused on launch and use in Internet browsers. The subject of the work is a two-dimensional online multiplayer game. The work is devoted to identifying the best way to exchange data between the client and server side, and the correct rendering of programmatically animated characters. Which is possible through the use of a modern technology stack and a simple but comprehensive architecture. A well-established life cycle will ensure reliable performance and debugged operation of the game, even with unstable Internet connection, or equipment with low computing power. While new game goals and the way to achieve them, will make the project more competitive. The main requirement for the implementation of the life cycle is the continuous exchange of data between the client and the server. The Socket.IO technology provides only an event-oriented connection. The exchange mechanism was implemented personally. The client part uses canvas as a space for creating a playground and an interface for character-user interaction. To implement the gameplay, a number of mathematical calculations and algorithms describing the actions of the game were used. The entire design was developed in a graphic editor at Figma and Inkscape. The development involves an extensive stack of modern technologies, which include: TypeScript programming language, NodeJS - JavaScript regardless of the environment, React for building a user interface, styled-components for styling components, Express frame for server, Socket.IO for bidirectional communication between client and server. Testing was done in Chrome, Safari and Firefox on one of the smallest mobile devices, the iPhone SE.
Creation of a design layout of pages and identics of an internet cosmetics store
Keywords: гра мультиплеер; socket.io; react; typescript; nodejs; клієнт-серверна комунікація; життєвий цикл даних; багатокористувацька онлайн гра; game multiplayer; clientserver communication; data lifecycle; online multiplayer