Методи композиції різницевих апроксимацій при моделюванні динамічних процесів - Дмитрієва, О. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У роботі досліджено методи композиції різницевих апроксимацій для формування одно- і багатокрокових паралельних різницевих схем заданого порядку, орієнтованих на чисельний розв'язок завдання Коші як для звичайних диференційних рівнянь, так і для еволюційних рівнянь з частинними похідними. Пропоновані дискретні апроксимації дозволяють варіювати порядок похибки, відходячи від максимально можливого на фіксованій множині вузлів, але забезпечуючи при цьому абсолютну або A-α стійкість чисельних розв'язань. Дослідження властивостей запропонованих матриць переходів, що пов'язують опорні і розрахункові точки, дозволяють визначити характер стійкості сформованих різницевих схем за початковими даними і за правими частинами. Автоматичне генерування стійких різницевих схем дозволяє враховувати топологію процесорного поля, отже, з максимальною ефективністю використовувати наявний обчислювальний ресурс.

The paper investigates methods of composing difference approximations for forming single- and multi-step parallel difference schemes of a given order, oriented to the numerical solution of the Cauchy problem for both ordinary differential equations and evolutionary partial differential equations. The proposed discrete approximations allow us to vary the order of the error, departing from the maximum possible on a fixed set of nodes, but ensuring absolute or A-α stability of numerical solutions. The study of the properties of the proposed transition matrices connecting the reference and design points allows us to determine the nature of the stability of the generated difference schemes according to the initial data and the right-hand sides. Automatic generation of stable difference schemes allows taking into account the topology of the processor field, and thus, using the available computing resource with maximum efficiency.
Methods of composition of different approximations in the simulation of dynamic processes
Keywords: різницеві апроксимації; моделювання динамічних процесів; завдання Коші; блокові методи; блокові методи; порядок похибки; абсолютна стійкість; A-α стійкість; difference approximations; modeling of dynamic processes; Cauchy problem; block methods; error order; absolute stability; A-α stability