Технологічне забезпечення точності та якості поверхонь зубчастих коліс при удосконаленні методу зубошліфування - Анциферова, Олеся Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.02.08 – технологія машинобудування. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2018. Дисертацію присвячено вирішенню проблеми підвищення продуктивності процесу зубошліфування на основі досягнення високої необхідної точності і якості поверхневого шару з оцінкою комплексного впливу конструктивно-технологічних факторів на процес формування поверхневого шару зубів зубчастих коліс з метою підвищення їх зносостійкості, а також продуктивності технологічного процесу в оптимальних виробничих умовах. Отримала подальший розвиток теоретико-експериментальна залежність формоутворення якості поверхневого шару та способу переривчастого зубошліфування, яка відрізняється врахуванням геометричних параметрів переривчастого кругу, що дозволило прогнозувати експлуатаційні властивості зубчастих коліс. Удосконалені технологічні засоби стабілізації оптимальних режимів переривчастого зубошліфування, які дозволяють підвищити якість обробки зубчастих коліс. Встановлена закономірність зменшення засалювання переривчастого зубошліфувального кругу та температури у зоні контакту, яке впливає на забезпечення експлуатаційних властивостей поверхонь зубів.

Thesis for scientific degree of Candidate of Technical Sciences on speciality 05.02.08 − Manufacturing Engineering. − National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2018. The dissertation is devoted to solving the problem of increasing the productivity of the process of grinding on the basis of achieving the high required accuracy and quality of the surface layer with an assessment of the complex influence of structural and technological factors on the formation of the surface layer of teeth of gear wheels in order to increase their wear resistance, as well as the productivity of the technological process in optimal production conditions. The theoretical and experimental dependence of the formation of the quality of the surface layer and the method of intermittent gear grinding has been further developed, which differs from the geometric parameters of the discontinuous circle, which allowed predicting the operational properties of the gears. Improved technological means of stabilizing optimal modes of intermittent gear grinding, which allow to improve the quality of machining of gear wheels. The regularity of reduction of salting of intermittent gear grinding wheels and temperature in the contact zone is established, which affects the maintenance of the operational properties of tooth surfaces.
Improve the efficiency of the process of impulse grinding to ensure the accuracy and quality of the surface layer of teeth
Keywords: технологічне забезпечення якості; зубошліфування; зубчасте колесо; технологічне забезпечення точності; теплонапруженість; поверхневий шар; шорсткість; переривчасте шліфування; круг з кишенями; дисертації; technological quality assurance; grinding; toothed wheel; technological precision; heat stress; surface layer; roughness; intermittent grinding; circle with pockets; 621.9