Професійно-особистісний саморозвиток майбутніх інженерів у процесі навчання: сутність і механізми - Михайличенко, Валентина Євдокимівна; Гура, Тетяна Віталіївна; Галущак, Ірина Володимирівна (Інститут психології ім. Г. С. Костюка, 2020)
В статті розглянуто сутність професійно-особиснісного саморозвитку (ПОС) і необхідність формування готовності студентів до нього в процесі навчання у ЗВО. Визначено головні механізми цілеспрямованого впливу людини на саму себе: самопізнання, самовизначення, самоосвіта, самоконтроль, саморегуляція, самовиховання, самостійна робота. Приведено результати першого етапу педагогічного експерименту по формуванню готовності до ПОС. Показано більш високий рівень студентів експериментальної групи, що є результатом їх цілеспрямованої самостійної роботи і педагічно-психологічного супроводу викладачами кафедри. В статті звернена увага на низьку психологічну готовність майбутніх інженерів та недостатню розробленість інноваційних педагогічних технологій, які сприятимуть формуванню у студентів готовності до ПОС.

The article indicates the orientation of the educational process of institutions of higher education on the student’s professional and personal self-development, which provides for the creation of such a development environment that would make the student himself more con-sciously and purposefully master the methodology and technology of self-knowledge, self-education, self-training and self-improvement. The personal result of professional self-development is manifested in the dynamics of the image of self and its characteristics.
Professional and personal self-development of future engineers in ed-ucational process: nature and mecha-nisms
Keywords: професійно-особиснісний саморозвиток; самоосвіта; саморегуляція; самовизначення; самовиховання; самостійна работа; технічний університет; professional and personal self-development; self-education; self-regulation; self-determination; self-education; independent study; technical university