Методичні вказівки до виконання розрахункового завдання з навчальної дисципліни "Числове програмне керування мехатронними системами" - Аніщенко, Микола Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Вимоги до електроприводів (ЕП) верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК) визначаються технологією обробки, конструктивними особливостями верстата, різальним інструментом, функціональними можливостями системи ЧПК. Технологічні вимоги полягають у забезпеченні: необхідних технологічних режимів обробки з використанням сучасного різального інструменту; максимальної продуктивності; необхідної точності обробки; високої чистоти оброблюваної поверхні. Вимоги, що висувають до приводів верстатів, визначаються тим, для якого руху призначений привод: головного руху, подачі або допоміжного. Призначення привода визначає потужність і момент, спосіб регулювання швидкості, діапазони та плавність регулювання, вимоги до динамічних характеристик, жорсткості механічних характеристик і стабільності швидкості. Однією з основних вимог до електроприводу механізму головного руху металорізальних верстатів є забезпечення постійної потужності різання, що забезпечується в електроприводах із двозонним регулюванням кутової швидкості обертання.
Keywords: методичні вказівки; потужність; електрична енергія; збудження; електродвигуни; кутова швидкість