Вплив наукових розробок харківських учених-технологів на формування нового урбаністичного простору на межі XIX–XX століть (на прикладі міста Харкова) - Гутник, Марина Валеріївна (Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, 2016)
У статті на прикладі м. Харкова розглянуто формування нового урбаністичного простору в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. Висвітлено стан Харкова на межі століть і ті «нововведення», що їх привнесли вчені Харківського технологічного інституту в сучасний урбаністичний стиль міста. Розкрито результати науково‑експертної діяльності професорсько‑викладацького складу інституту.

The forming of a new urbanism space at the end of XX – at the beginning of XX was considered. The state of Kharkiv on the borders of ages and the «innovations» which were introduced into modern urbanism style of city by scientists of Kharkiv technological institute were illustrated. The results of realization of scientifically expert activity by staff of institute were uncovered.
Keywords: Харківський практичний технологічний інститут; діяльність експертна; середовище урбаністичне; Kharkiv practical technological institute; expert activity; urbanism environment