Порівняльний аналіз методів AHP і MCDM для інформаційно-аналітичної підтримки наукових досліджень з вибору проєктів у сфері міжнародної торгівлі - Сусліков, Станіслав Вячеславович; Глізнуца, Марина Юріївна; Крамськой, Дмитро Юрійович; Космін, Олександр Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена порівняльному аналізу методів багатокритеріального прийняття рішень (MCDM), зокрема методу аналізу ієрархій (AHP) та методу TOPSIS, для інформаційно-аналітичної підтримки наукових досліджень з вибору проєктів у сфері міжнародної торгівлі. У статті розглянуто теоретичні основи методів AHP та TOPSIS, визначено їх ключові особливості, переваги і недоліки, а також обґрунтовано доцільність їх використання у процесах прийняття рішень щодо вибору інвестиційних проєктів на глобальному ринку. Проведено аналіз підходів до об'єднання якісних та кількісних критеріїв, що дозволяє враховувати економічні, політичні, соціальні та інші фактори при оцінці проєктів. Особливу увагу приділено практичному застосуванню методів AHP та TOPSIS на прикладі вибору оптимального ринку для розширення міжнародної компанії, що включає аналіз економічного потенціалу, політичної стабільності, логістичної інфраструктури, ринкових бар'єрів та культурної близькості. У статті проаналізовано, як різні методи MCDM можуть впливати на прийняття управлінських рішень, враховуючи специфіку даних, що використовуються, та цільові пріоритети компанії.

The article is dedicated to a comparative analysis of multi-criteria decision-making (MCDM) methods, particularly the Analytic Hierarchy Process (AHP) and the TOPSIS method, for information-analytical support of scientific research in project selection within the field of international trade. The article examines the theoretical foundations of the AHP and TOPSIS methods, identifies their key features, advantages, and disadvantages, and justifies the appropriateness of their use in decision-making processes related to selecting investment projects in the global market. The study analyzes approaches to integrating qualitative and quantitative criteria, which allows for the consideration of economic, political, social, and other factors in project evaluation. Special attention is paid to the practical application of the AHP and TOPSIS methods, demonstrated through the example of choosing the optimal market for the expansion of an international company, which includes an analysis of economic potential, political stability, logistics infrastructure, market barriers, and cultural proximity. The article analyzes how different MCDM methods can influence management decision-making, considering the specificity of the data used and the company's strategic priorities.
Comparative analysis of AHP and MCDM methods for information and analytical support of scientific research in project selection in international trade
Keywords: міжнародна торгівля; вибір проєктів; інформаційно-аналітична підтримка; інвестиційні рішення; оцінка альтернатив; комбіновані методи; multi-criteria decision making; international trade; project selection; information-analytical support; investment decisions; alternative evaluation; combined methods