Світовий та вітчизняний досвід впровадження принципів сталості в туристичну галузь та сферу гостинності - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Чайка, Тетяна Юріївна; Якименко, Михайло Олександрович; Білоусов, Данило Віталійович; Булдаков, Олексій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Вивчено досвід управління туристичною галуззю за принципами сталості. Впровадження принципів сталого розвитку в туризмі дозволить досягти еколого-збалансованого використання природних ресурсів; збереження та відновлення біорізноманіття; залучення інвестицій з метою ліквідації заданої шкоди довкіллю; підтримки економіки регіону без незворотнього впливу на екосистеми; залучення місцевого населення у процес екологічної орієнтації населення; забезпечення законності у здійсненні туристичної діяльності; застосування концепції екологічного менеджменту та маркетингу. Акцентовано увагу на необхідності підготовки звітів із сталості суб’єктами туристичної галузі та сфери гостинності, оцінювання дестинацій за критеріями сталого розвитку туризму. Вивчено значення сільського туризму в процесах забезпечення сталого розвитку території: забезпечення доступу населення до природних рекреаційних ресурсів, сприяння відновленню фізичного та морального стану; переходу від традиційної економіки до циркулярної; підвищення рівня економічного стану регіону; диверсифікації агропослуг, створення додаткових робочих місць, популяризації території та появи нових можливостей для представників інших галузей економіки. Вивчена вітчизняна практика, проєкти сталого розвитку сільських територій на основі розвитку сільського туризму та гостинності. Вивчено досвід сільських садиб, що реалізують сталі практики в сільському туризмі. Внесено пропозиції щодо удосконалення підготовки фахівців з туризму шляхом ґрунтовного вивчення стандартів якості у сфері сільського зеленого туризму; маркетингу, брендингу послуг та напрямків диверсифікація сільського туризму; механізмів створення і розвитку кластерів сільського туризму; сучасних інформаційних технологій у розвитку сільського зеленого туризму.

The article studies the experience of managing the tourism industry according to the principles of sustainability. The use of the principles of sustainable development in tourism allows us to achieve an environmentally balanced use of natural resources; conservation and restoration of biodiversity; attracting investments to eliminate environmental damage; supporting the region's economy without irreversible impact on ecosystems; involvement of the local population in the process of environmental orientation of the population; ensuring legality in the implementation of tourism activities; application of the concept of environmental management and marketing. The article focuses on the need to prepare reports on sustainability by subjects of the tourism and hospitality industries, and evaluate destinations according to the criteria of sustainable tourism development. The importance of rural tourism in the processes of ensuring sustainable development of the territory: ensuring the population’s access to natural recreational resources, promoting the restoration ofphysical and moral condition; transition from traditional to circular economy; improving the economic situation of the region; diversification of agricultural services, creation of additional jobs, popularization of the territory and new opportunities for representatives of other sectors of the economy. The article examines domestic practice and projects for sustainable development of rural areas based on the development of rural tourism and hospitality; experience of rural estates implementing established practices in rural tourism. we made proposals to improve the training of tourism specialists by carefully studying quality standards in the field of rural green tourism; marketing, branding of services and areas of diversification of rural tourism; mechanisms for creating and developing rural tourism clusters; modern information technologies in the development of rural green tourism.
Global and domestic experience in implementing the principles of sustainability in the tourism and hospitality industry
Keywords: стійкий туризм; сільський туризм; звіт про сталий розвиток; критерії GSTC; цілі сталого розвитку; сільська садиба; sustainable tourism; rural tourism; report on sustainable development; GSTC criteria; Goals of sustainable development; rural estate