Ефективність організації систем ремонтно-технічного обслуговування обладнання машинобудівних підприємств - Кучинський, Володимир Анатолійович (НТУ "ХПІ", 2009)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут". Харків, 2009. Дисертаційна робота присвячена вирішенню питань управління системою ремонтно-технічного обслуговування обладнання на машинобудівних підприємствах. У роботі досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти розвитку систем ремонтно-технічного обслуговування обладнання на машинобудівних підприємствах. Виділені основні напрями вдосконалення організації ремонтно-технічного обслуговування в сучасних умовах розвитку і функціонування економіки України. Запропоновано методичний підхід до економічного обґрунтування питомих витрат на ремонтно-технічне обслуговування обладнання, який за допомогою теорії масового обслуговування дозволяє враховувати технологічні особливості виробничої системи в цілому та визначити необхідну кількість трудового ресурсу для утримання обладнання в працездатному стані. Виявлені сучасні тенденції формування організаційних структур управління ремонтними службами промислових підприємств. Запропоновані методичні засади визначення економічної ефективності розподілу функцій між рівнями управління в ремонтно-технологічних структурах машинобудівних підприємств, які дозволяють врахувати стійкість виробничого процесу і економічну ефективність системи ремонтно-технічного обслуговування обладнання. Даний підхід дає змогу обґрунтувати оптимальний рівень розподілу функцій між рівнями управління в ремонтно-технологічних структурах машинобудівних підприємств. Розроблено методичний підхід до проведення економічної оцінки систем ремонтно-технічного обслуговування на основі інтегрального критерію питомих загальних витрат на утримання обладнання у робочому стані.

Thesis for a scientific degree of candidate in economic sciences majoring in 08.00.04 economy and management enterprises (on different kinds of economic activity). National Technical University the "Kharkov Polytechnic Institute". Kharkov, 2009. Dissertation work is devoted the decision of questions of management of repairtechnical maintenance of equipment the system on machine-building enterprises. Inprocess investigational теоретико-методичні and applied aspects of development of the systems of repair-technical maintenance of equipment are on machine-building enterprises. Basic directions of perfection of organization of repair-technical service are selected in the modern terms of development and functioning of economy of Ukraine. The methodical going is offered near the economic ground of specific charges on repair-technical maintenance of equipment, which by the theory of mass service allows to take into account the technological features of the production system on the whole and to define the necessary amount of labour resource for maintenance of equipment in the capable of working state. Found out the modern tendencies of forming of organizational structures of management of industrial enterprises repair services. Methodical principles of determination of economic efficiency of distributing of functions are offered between the levels of management in the repair-technological structures of machine-building enterprises which allow to take into account firmness of production process and economic efficiency of the system of repair-technical maintenance of equipment. This approach enables to ground the optimum level of distributing of functions between the levels of management in the repair-technological structures of machine-building enterprises. The methodical going is developed near the leadthrough of economic evaluation of the systems of repair-technical service on the basis of integral criterion of specific general charges on maintenance of equipment oncondition.
Efficiency of organization of the systems of repair-technical maintenance of equipment on machine-building enterprises
Keywords: основні фонди; знос; амортизація; технічне обслуговування; ресурсне забезпечення; резерви; автореферат дисертації; capital assets; tearing down; depreciation; repair; technical service; resource providing; backlogs; 338.45: 658.588