Методичні аспекти визначення вартості науково-дослідних робіт і ціноутворення у косметично-парфумерній галузі - Верютіна, Вікторія Юріївна; Овсяннікова, Тетяна Олександрівна; Савченко, Ольга Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядається процес розрахунку собівартості і ціни на науково-дослідну роботу з метою формування та розуміння інноваційних впроваджень на вітчизняному ринку косметичних засобів. Аналізуються ключові аспекти ринку парфюмерно-косметичних товарів на Україні. Особлива увага приділяється дослідженню необхідності розробки та створенню нових технологій та удосконаленню існуючих рецептур, як з метою захисту від впливу негативних факторів так покращенню стану після вживання конкретних засобів. Обґрунтовано, що розрахунок собівартості і ціни науково-дослідної роботи є важливим елементом для втілення інновацій та формування стійких конкурентних переваг виробничих підприємств галузі. Доведено, що маркетингове дослідження, розуміння вимог ринку та потреб клієнтів є важливим інструментом для досягнення та збереження конкурентних переваг підприємства. Використання фінансово-технологічних показників дозволяє об'єктивно оцінити вартість наукової розробки та приймати обґрунтовані рішення. Успішне впровадження інноваційних продуктів сприяє підвищенню ефективності діяльності підприємства, задоволеності клієнтів та загальній конкурентоспроможності на ринку. Висновки статті містять рекомендації щодо технологічних особливостей розробки та розрахунку собівартості і ціни науково-технічної продукції.

The article examines the process of calculating the cost and price of research work with the aim of forming and understanding innovative implementations on the domestic market of cosmetics. The key aspects of the perfumery-market of cosmetic products in Ukraine are analyzed. Special attention is paid to the study of the need to develop and create new technologies and improve existing recipes, both in order to protect against the influence of negative factors and to improve the condition after using specific means. It is substantiated that the calculation of the cost and price of scientific research work is an important element for the implementation of innovations and the formation of sustainable competitive advantages of the production enterprises of the industry. It has been proven that marketing research; understanding of market requirements and customer needs is an important tool for achieving and preserving the competitive advantages of the enterprise. The use of financial and technological indicators allows you to objectively assess the cost of scientific development and make informed decisions. The successful implementation of innovative products contributes to increasing the efficiency of the enterprise, customer satisfaction and overall competitiveness in the market. The conclusions of the article contain recommendations regarding the technological features of the development and calculation of the cost and price of scientific and technical products.
Methodological aspects of the cost research work determination and price formation in the cosmetics and perfumery industry
Keywords: калькуляція; ціна; економічна ефективність; парфумерно-косметичний ринок; інновації; фактори; конкурентоспроможність; costing; price; economic efficiency; perfumery and cosmetic market; innovations; factors; competitiveness