Підходи до оцінки рівня розвитку людського капіталу сільських територій - Демченко, Олександр Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена огляду сучасних вітчизняних та закордонних підходів до методів оцінки рівня розвитку людського капіталу сільських територій. Узагальнено перелік методологічних перешкод, що ускладнюють оцінку потенціалу кожного індивіда. Розглянуто такі підходи до оцінки людського капіталу, як підхід, заснований на витратах (вартісний підхід), підхід, що базується на доходах протягом усього життя (дохідний підхід), інтегрований підхід, підхід, заснований на показниках (освітній підхід), індекс людського капіталу. Здійснено їх детальний опис та виділено їх прихильників. Розглянуто підходи до оцінки людського капіталу, запропоновані експертами Світового банку, які поділяються на непрямі та прямі методи. Визначено, що на нинішньому етапі в Україні на офіційному рівні відсутній як національний підхід (методологія) вимірювання й оцінки рівня розвитку людського капіталу, так і систематизований збір та оприлюднення відповідної статистичної інформації.

The article is devoted to a review of modern domestic and foreign approaches to assessing the development of human capital in rural areas. The list of methodological obstacles that make it difficult to assess the potential of each individual is summarized. Such approaches to the assessment of human capital, such as cost-based approach (cost approach), lifetime income-based approach (income approach), integrated approach, indicator-based approach (educational approach), and human capital index, are considered. A detailed description of them was made, and their supporters were identified. It was determined that at the current stage in Ukraine, at the official level, there is no national approach (methodology) for measuring and assessing the level of human capital development, nor is there a systematic collection and publication of relevant statistical information.
Assessing approaches to the development level of human capital in rural territories
Keywords: сільські території; людський капітал; методи оцінювання; індекси оцінки; rural area; assessment methods; human capital development; evaluation indices