Гоал-костинг собівартості продукції - Чернишенко, Олена Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В науковій доповіді визначено, що гоал-костинг — це метод управління витратами, що передбачає встановлення цільової собівартості на основі ринкової ціни та очікуваного прибутку. Інакше кажучи, компанія відштовхується не від фактичних витрат, а від прийнятної для ринку ціни, «віднімає» бажаний прибуток і таким чином визначає допустимий рівень витрат. Цей метод є аналітичним інструментом стратегічного управління та дозволяє ефективно синхронізувати технічний розвиток, маркетинг і фінансове планування. Гоал-костинг передбачає раннє залучення усіх функціональних підрозділів до процесу проєктування продукції, що дозволяє враховувати витрати ще на етапі концептуальної розробки.
Keywords: витрати; собівартість; гоал-костинг; економіка; прибуток; промислові підприємства