Лабейко, М. А.Литвиненко, Олена АнатоліївнаЛюбченко, Надія МихайлівнаГладкий, Федір Федорович2020-01-172020-01-172019Деякі аспекти щодо гідролізу хлорогенової кислоти, отриманої зі соняшникового шроту / Лабейко М. А. // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2019. – № 2. – С. 32-37.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/43789У статті розглянуто корисні властивості таких фенольних сполук соняшникового шроту, як хлорогенова та кавова кислоти. Крім того, зроблено акцент на тому, що хлорогенова кислота хоча і є потужним антиоксидантом, але не розчиняється в жирах, що ускладнює її використання в якості антиоксиданту в жирових продуктах та оліях. Кавова ж кислота, навпаки, розчинна у жирах, що є її перевагою в даному випадку у порівнянні з жиронерозчинними антиоксидантами. Запропоновано два методи гідролізу хлорогенової кислоти: омилення гідроксидом натрію та ферментативне розщеплення. В результаті утворюються кавова та хінна кислоти, що дає змогу подальшого окремого використання цих сполук.The article discusses the beneficial properties of such phenolic compounds of sun-flower meal as chlorogenic and caffeic acids. In addition, emphasis was placed on the fact that chlorogenic acid, although a powerful antioxidant, does not dissolve in fats, which makes it difficult to use it as an antioxidant in fatty products and vegetable oils. Caffeic acid, on the contrary, is soluble in fats, which is its advantage in this case compared to fat-soluble antioxidants. Two methods for the hydrolysis of chlorogenic acid are proposed: saponification with sodium hydroxide and enzymatic cleavage. As a result, caffeic and quinic acids are formed, which allows further separate use of these compounds.ukприродний антиоксидантферментреакція омиленняnatural antioxidantenzymesaponification reactionДеякі аспекти щодо гідролізу хлорогенової кислоти, отриманої зі соняшникового шротуSome hydrolysis aspects of chlorogenic acid received from sunflower mealArticle