Визначення ресурсу стрижневих елементів малогабаритних пневматичних клапанів з двопозиційним поляризованим електромагнітним приводом - Зайончковський, Геннадій Йосипович; Барилюк, Євген Ігорович; Рикуніч, Юрій Миколайович; Федоричко, Ярослав Богданович (НТУ "ХПІ", 2016)
Наведено результати ресурсних випробувань малогабаритних пневматичних клапанів з двопозиційним поляризованим електромагнітним приводом, аналіз яких показує, що критичним елементів клапанів цього типу, що визначає ресурс виробу, є стрижневий елемент (шток) рухомої частини клапана, руйнування якого під дією динамічних навантажень призводить до повної відмови клапана. Дається порівняльний аналіз різних методів визначення ресурсних можливостей стрижневих елементів рухомої частини клапана, що працюють в умовах динамічних циклічних експлуатаційних навантажень. Зроблено висновок щодо перспективності використання енергетичних критеріїв для оцінки ресурсу стрижневих елементів клапанів даного типу. Даються рекомендації щодо зменшення рівня динамічних навантажень і підвищення ресурсу стрижневих елементів клапанів з двопозиційним поляризованим електромагнітним приводом.

The paper shows resource tests results of compact-sized pneumatic valves with two-position polarized electromagnetic drive. Their analysis shows, that the critical element in valves of such type, which limits their resource, is the rod of valve moving assembly. The rod destruction under dynamic loads leads to the full failure of the valve. The paper gives comparative analysis of different methods for determination of the resource capabilities of rods in the valve moving assembly, which work under dynamic cyclic operational loads. The conclusion has been made for the prospects of energetic criterion usage for the resource evaluation of the rod elements in the valves of such type. The recommendations have been given for decreasing the level of dynamic loads and increasing the resource of rod elements if the valves with two-positioned polarized electromagnetic drive.
Definition of resource of bar elements of compact-sized pneumatic valves with polarized electromagnetic drive
Keywords: динамічні навантаження; руйнування; електромагнітні клапани; космічні літальні апарати; rod element; dynamic loads