Інформаційно-вимірювальна система для виявлення місць тепловтрат у підземних теплових мережах при проведенні енергоаудиту - Ващишак, І. Р. (НТУ "ХПІ", 2014)
В статті розглянуто причини понаднормативних втрат теплової енергії при її транспортуванні від джерела до споживача підземними тепловими мережами. Запропоновано інформаційно-вимірювальну систему для контролю підземних теплових мереж безканальної прокладки з трубопроводами в пінополіуретановій тепловій ізоляції, в основу роботи якої покладено комплексне застосування трьох інформативних параметрів (температури приповерхневого шару ґрунту, акустичного тиску на поверхні ґрунту та струму у стінках трубопроводу). Розроблено методику проведення експериментальних досліджень за допомогою інформаційно-вимірювальної системи, яка пройшла успішну апробацію.

The causes of excessive heat losses during transportation from the source to the consumer by the buried heating systems are described in the article. The developed information and measuring system for the duct-free buried heating systems with pipeline in polyurethane foam thermal insulation, based on a complex usage of three information-bearing parameters (the temperature of the near-surface soil, the acoustic pressure afloat the soil and the current in the pipelines wall) is proposed. The technique of experimental investigations by dint of information and measuring system that has been successfully tested is developed.
Information and measuring system for detection of heat losses of underground heat networks during energy audit
Keywords: теплові втрати; підземні теплові мережі; інформаційно-вимірювальна система; інформативний параметр; функціональна схема; енергоаудит; транспортування теплоносія; heat losses; buried heating systems; information and measuring system; information-bearing parameters; function chart