Філософські аспекти дидактики формування професійної компетентності інженера - Пономарьов, Олександр Семенович (НТУ "ХПІ", 2009)
Показано, що в основі кризи світової системи освіти лежить невідповідність її цілей, змісту і характеру вимог постіндустріального етапу розвитку людської цивілізації. Подолання цієї кризи вимагає підготовки компетентної особистості, що потребує формування та реалізації відповідної дидактичної системи. Розглянуто філософські аспекти самої цієї системи та її використання, що змінює характер буття людини і онтологічний статус її професійної діяльності.

It is shown, that in the basis of crisis of the world system of education disparity of its aims, maintenance and character lies to the requirements of a new postindustrial stage of development of human civilization. Overcoming of this crisis requires preparation of competent personality, that supposes forming and realization of the proper didactic system. The philosophical aspects of this system and its use which changes the character of man existence and ontological status of its professional activity are considered.
Philosophical aspects of didactics of forming of professional competence of engineer
Keywords: система освіти; діяльність професійна; підготовка професійна; фахівець; кваліфікація; культура професійна; відповідальність