Методичні засади оцінювання прозорості енергетичних компаній України - Макаренко, Інна Олександрівна; Брінь, Павло Володимирович (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
В сучасних умовах концепція сталого розвитку перетворилася на обов’язкову компоненту стратегії будь-якого підприємства. Цьому сприяє багато факторів, основними з яких є збільшення конкурентоспроможності підприємства у зв’язку з покращенням ставлення до компанії усіх стейкхолдерів, що спричиняє і збільшення попиту на продукцію, і підвищення інвестиційної привабливості. Особливе місце серед цілей сталого розвитку займає ціль сталого розвитку (ЦСР) 7, оскільки з одного боку більшість ЦСР можуть бути реалізовані виключно з забезпеченням енергією, з іншого – енергетичний сектор традиційно виступає одним із основних джерел забруднення навколишнього середовища, яке може бути суттєво зменшено шляхом переходу на відновлювану енергетику. Актуальність дослідження також зумовлена необхідністю відновлення знищеної під час вторгнення енергетичної інфраструктури України країною-агресором, оскільки інвестиційний процес може відбуватися лише за умов прозорості об’єкту інвестування. Дане дослідження спрямовано на формування методичних засад оцінювання прозорості компаній енергетичного сектору України. На базі вивчення робіт закордонних авторів у галузі прозорості енергетичних компаній авторами запропоновано механізм розрахунку інтегрального показника прозорості енергетичних компаній України, який включає чотири групи факторів (фактори КСВ, фактори ESG, фактори СР, оцінка боротьби з корупцією). Кожен фактор оцінюється за допомогою бінарних оцінок на основі вивчення публічної інформації компаній (звітів про управління, інтегрованих звітів, інформації на офіційному сайті компанії). Використання запропонованих методичних засад сприятиме підвищенню прозорості компаній енергетичного сектору України, що має суттєво прискорити залучення інвестицій для відновлення енергетичної інфраструктури, знищеної під час військових дій.

In modern conditions, the Concept of Sustainable Development has become a mandatory component of the strategy of any enterprise. This is facilitated by many factors, the main of which is the increasing of sustainable companies’ competitiveness because of improvement of stakeholders` attitude towards the company, which causes both increasing of the demand and increasing of its investment attractiveness. Sustainable Development Goal (SDG) 7 occupies a special place among all goals of sustainable development, because on the one hand, most of the SDGs can be implemented exclusively with the provision of energy, on the other hand, the energy sector is traditionally one of the main sources of environmental pollution, which can be significantly reduced by transition to renewable energy. The relevance of the study is also connected with the crucial need to restore the energy infrastructure of Ukraine destroyed during the invasion by the aggressor country; the investment process can only take place under the conditions of transparency of the investment objects. This study is aimed toward formation of methodological principles of Ukrainian energy companies` transparency evaluating. Based on foreign authors works studying the authors propose the mechanism for calculating the integral indicator of transparency of energy companies of Ukraine, which includes four groups of factors (CSR factors, ESG factors, SD factors, assessment of the fight against corruption). Each factor is evaluated using binary evaluations based on studying of public information of companies (management reports, integrated reports, information on the company’s official website). The use of the proposed methodological principles will contribute to increasing the transparency of companies in the energy sector of Ukraine, which should significantly accelerate the attraction of investments for the restoration of the energy infrastructure destroyed during military operations.
Methodological principles for assessing the transparency of energy companies of Ukraine
Keywords: прозорість енергетичних компаній; сталий розвиток; корпоративна соціальна відповідальність; цілі сталого розвитку; transparency of energy companies; sustainable development; corporate social responsibility; sustainable development goals