Розвиток підприємницьких структур в сфері відновлювальної енергетики: забезпечення потенціалу кадрової та інформаційної (цифрової) безпеки - Перерва, Петро Григорович; Кобєлєва, Тетяна Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні засади забезпечення економічної безпеки підприємницьких структур у сфері відновлюваної енергетики з акцентом на кадрову та інформаційну (цифрову) складові. Обґрунтовано, що кадрова безпека виступає ключовим чинником інноваційного розвитку, оскільки забезпечує стабільність людського капіталу, утримання висококваліфікованих фахівців та мінімізацію ризиків втрати ключових компетенцій. Інформаційна та цифрова безпека, у свою чергу, гарантує захист даних, технологічної інфраструктури та комунікаційних систем, що є критично важливим для довіри інвесторів, партнерів і споживачів, а також для безперервності виробничих процесів у "зеленій" енергетиці. Узагальнено, що кадрова та цифрова безпека не є тотожними поняттями, хоча й мають спільні цілі та завдання. Кадрова безпека охоплює організаційні, освітні та мотиваційні аспекти, тоді як цифрова безпека зосереджена на технічних і кібернетичних механізмах захисту. Їхня інтеграція формує комплексну основу стійкості підприємницьких структур, забезпечує їхню конкурентоспроможність на глобальному ринку та відповідає вимогам євроінтеграції. Особливу увагу приділено викликам, що постають перед підприємницькими структурами у сфері відновлюваної енергетики: дефіциту висококваліфікованих кадрів, міграції фахівців, недостатній інтеграції освітніх програм із потребами бізнесу, низькому рівню цифрової культури персоналу, а також зростанню кіберзагроз для енергетичної інфраструктури. Визначено перспективні напрями розвитку кадрової та цифрової безпеки, серед яких: формування міждисциплінарних компетенцій, створення системи безперервної освіти та перепідготовки, впровадження міжнародних стандартів (ISO/IEC 27001), розвиток корпоративних політик безпеки та державних програм кіберзахисту.

The article explores the theoretical and practical foundations of ensuring the economic security of entrepreneurial structures in the field of renewable energy, with emphasis on human resource and informational (digital) components. It is substantiated that human resource security acts as a key factor of innovative development, as it ensures the stability of human capital, retention of highly qualified specialists, and minimization of risks associated with the loss of core competencies. Information and digital security, in turn, guarantee the protection of data, technological infrastructure, and communication systems, which are critically important for the trust of investors, partners, and consumers, as well as for the continuity of production processes in “green” energy. It is generalized that human resource security and digital security are not identical concepts, although they share common goals and tasks. Human resource security encompasses organizational, educational, and motivational aspects, whereas digital security focuses on technical and cyber mechanisms of protection. Their integration forms a comprehensive basis for the resilience of entrepreneurial structures, ensures their competitiveness in the global market, and meets the requirements of European integration. Particular attention is paid to the challenges faced by entrepreneurial structures in the renewable energy sector: shortage of highly qualified personnel, migration of specialists, insufficient integration of educational programs with business needs, low level of digital culture among staff, and the growing cyber threats to energy infrastructure. Prospective directions for the development of human resource and digital security are identified, including the formation of interdisciplinary competencies, creation of a system of continuous education and retraining, implementation of international standards (ISO/IEC 27001), development of corporate security policies, and state cyber protection programs.
Development of entrepreneurial structures in the field of renewable energy: ensuring the potential of human resource and information (digital) security
Keywords: підприємницькі структури; відновлювальна енергетика; розвиток; інформаційний потенціал; кадрова безпека; цифрова безпека; кіберзахист; персонал; євроінтеграція; економічна оцінка; entrepreneurial structures; renewable energy; development; informational potential; human resource security; digital security; cyber protection; personnel; European integration; economic assessment