Розробка дерев'яного модельного комплекту - Пономаренко, Ольга Іванівна; Берлізєва, Тетяна Вікторівна; Мариненко, Дмитро Віталійович (Технологічний Центр, 2019)
Успішний розвиток машинобудування та інших галузей промисловості в значній мірі визначається темпами розвитку і вдосконалення ливарного виробництва. Значення ливарного виробництва в народному хазяйстві досить велике: литі деталі з різних сплавів складають до 50–80 % їх загальної маси. Близько 60 % ливарних деталей, що йдуть на виготовлення машин, станків, різних механізмів та пристосувань, отримують за допомогою дерев’яних моделей, а в окремих галузях важкого машинобудування такі деталі складають коло 80 %. Інші литі деталі виготовляють основним чином за допомогою металічних і пластмасових моделей, кокілів та прес-форм. Сучасні дерево модельні цеха устатковуються високовиробничими деревообробними станками та інструментами. В модельних цехах використовують новітні технологічні процеси виготовлення дерев’яних модельних комплектів (моделі, стрижньові ящики та т.д.), за допомогою яких в ливарних цехах виготовляють ливарну форму для отримання литої деталі. Робочі міста в модельних цехах оснащені спеціальними інструментами та пристроями. Здійснюється поділ праці модельників по основних операціях з виділенням в цеху спеціалізованих ділянок. Ці заходи дозволяють випускати модельні комплекти більш високої якості при значному зниженні їх вартості і скорочення терміну виготовлення Курсова робота виконується студентами з метою більш глибокого засвоєння курсу з дисципліни "Конструювання оснащення ливарного виробництва". При виконанні курсового проекту студенти повинні набути навичок вибору раціонального технологічного процесу виготовлення дерев’яної моделі і стрижневого ящика, освоїти правила виконання креслень модельного оснащення для конкретної виливки, елементів форми, теоретично обґрунтувати обраний технологічний процес і параметри прийнятих технологічних рішень. У методичних вказівках розглянуті питання змісту та оформлення графічних робіт. Наведено порядок оформлення розрахунково-пояснювальної записки. Зазначено основні розділи, що вона повинна містити.
Keywords: методичні вказівки; строки виконання курсового проекту; оформлення графічних робіт; розрахункова-пояснювальна записка