Використання твердого палива при випалі портландцементого клінкеру в обертовій печі з реактором-декарбонізатором - Шабанова, Галина Миколаївна; Лісачук, Георгій Вікторович; Корогодська, Алла Миколаївна; Лісійчук, А. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012)
У статті наведено результати розрахунку теплового та матеріального балансу обертової печі з реактором-декарбонізатором при переведенні її з газоподібного на тверде паливо. Вказано на перевагу даного типу палива у порівнянні з газоподібним, що призведе до зниження собівартості продукції за рахунок нижчої вартості палива. При цьому досягнута продуктивність та якість продукції залишаються на достатньо високому рівні.

The results of the calculation of the material and heat balances of the rotary kiln with reactor - calciner at its transfer from gaseous to solid fuel are presented. Are advantages of this type of fuel compared to gas, thereby reducing the cost price of production due to the lower cost of fuel. This delivers productivity and product quality remains at a high level.
Keywords: тепловий баланс; клінкер; собівартість; тверде паливо; clinker; rotary kiln; solid fuel; material balance; heat balance; portland cement