Проектування системи електропостачання сучасного міста - Барбашов, Ігор Володимирович; Омеляненко, Галина Вікторівна; Черкашина, Вероніка Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Розподільні електричні мережі, що забезпечують розподіл електричної енергії від джерел живлення до споживачів, є складовою електричних мереж енергетичних систем, але мають свої характерні особливості. Вивчення питань, пов'язаних із сучасними розподільчими електричними мережами, не може вважатися успішним та повним без формування у студентів уявлень про основи проектування систем електропостачання сучасних міст. При цьому основними є вимоги економічності, надійності та якості електропостачання споживачів. Отримані студентами в лекційній частині курсу знання методів проектування і розрахунку режимів електричних мереж, що встановилися, вимагають їх закріплення при виконанні практичних розрахунків, пов'язаних з прийняттям самостійних рішень. Методичні вказівки включають: викладення основних положень та принципів проектування систем електропостачання сучасних міст; перелік питань, що підлягають вирішенню; вихідні дані щодо розрахунків; необхідні теоретичні положення та розрахункові формули, а також комплекс довідкових матеріалів про основні параметри елементів систем електропостачання сучасних міст та їх мереж. Зміст методичних вказівок відповідає програмі курсу «Розподільчі електричні мережі», що викладається в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» для студентів денної, заочної та дистанційної форми навчання спеціальності 141 - Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.
Keywords: методичні вказівки; розподільні електричні мережі; напруга; установки водопроводу; установки каналізації; міський електротранспорт; навантаження житлових будівель; зовнішнє освітлення району міста