Деякі історичні аспекти формування виборчих технологій в українських землях - Киян, М. Ш.; Окладна, М. Г. (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті розглядаються процеси становлення та розвитку виборчих технологій в українських землях на різних історичних етапах їх існування. Історико-правове дослідження цих технологій має і науковий, і практичний інтерес. Особливий акцент робиться на використанні історичного досвіду виборчих традицій українського суспільства для подальшого їх застосування при формуванні органів влади, ефективного впливу на електорат як основної умови успішного проведення виборчих кампаній та побудови громадянського суспільства України.

This article discusses the historical process of formation of electoral technologies in Ukraine. Analysis of these technologies is not only scientific but also practical interest. Particular emphasis is placed on the use of the historical experience of the electoral traditions of the Ukrainian society to further their use in developing the scientific basis of election campaigns, effective influence on the electorate as the main condition of successful election campaigns.
Keywords: електорат; суспільство громадянське; система виборча; вибори; Рада; віче; право магдебурзьке; магістрати; selective technologies; electorate; civil societies; elections; Соuncil; magistrates