Очисний пристрій - Дубовець, Олексій Миколайович; Литвиненко, Ігор Іванович; Подустов, Михайло Олексійович; Дзевочко, Альона Ігорівна (ДП "Український інститут промислової власності", 2015)
Очисний пристрій містить живильний та відвідний патрубки, приймальну ємність, двигун, вал, очисний орган, виконаний з набору плоских кілець з хрестовиною, встановлених на валу двигуна паралельно один одному на відстані, величина якої визначається каліброваними шайбами з квадратним отвором, а ширина кілець визначається за формулою В=(0,30-0,35)R, і збірний циліндричний бункер з нерухомим горизонтальним бортом. На верхній кришці двигуна встановлена нерухома вісь, а на його бічній закріплений очисний орган, що складається з блока обертання, вала і виштовхувачів, виконаних з пружинного дроту, при цьому вал двигуна, вісь і вал блока обертання кінематично зв'язані за допомогою шестерень, а виштовхувачі закріплені на валу обертання блока так, що їх максимальний вхід в кільцеві щілини, утворені рухомими і нерухомими елементами очисного органа, вибирається в відповідності з умовою ℓ=(0,6-0,7)b, де ℓ - максимальний вхід виштовхувачів в процесі їх обертання кільцеві щілини очисного органу, b-ширина плоского кільця. Корисна модель належить до пристроїв для очищення рідких середовищ перед надходженням у вимірювальні прилади, в проточні тракти яких не повинні потрапляти включення, що перевищують кондиційний - дозволений розмір.
Keywords: патент; корисна модель; очищення рідких середовищ; вимірювальні прилади; кондиційний розмір; патрубки; приймальна ємність; очисний орган; термін служби; негабарити; максимальний вхід виштовхувачів; кільцеві щілини