Модернізація політико-правових і організаційних засад державно-церковних відносин в Україні за часів революційних подій і соціалістичних перетворень 1917–1930 рр. - Силантьєв, В. І.; Олійник, М. М. (НТУ "ХПІ", 2008)
У статті висвітлений процес дезінтеграції українського православ'я, формування нової моделі взаємин державних і церковних владних структур в Україні за часів революційних подій і соціалістичних перетворень 1917–1930 рр.

The article is devoted to the analysis of Ukrainian orthodox disintegration, formation of the new relations model of state and church structures in Ukraine in 1917–1930.
Keywords: Українська Народна Республіка; Українська православна церква; церковно-монастирська власність; Ліквідаційна комісія по відокремленню церкви від держави