Концептуальні підходи щодо ринково-орієнтованого механізму розвитку потенціалу людей з особливими потребами - Паймаш, Ганна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
На основі проведеного дослідження проблем ринково-орієнтованого механізму розвитку потенціалу людей з особливими потребами була сформульована необхідність надання можливості гармонійного соціального розвитку людям з особливими потребами з метою створення соціально-адаптованого характеру виходячи із їх властивостей, розглядаючи з точки зору цілісності, складності функціонування та відкритості до взаємодії з внутрішнім та зовнішнім середовищем. Розглянуто умови розвитку людського потенціалу та формування людського капіталу, у тому числі людей з особливими потребами, які можуть вплинути на результати професійної діяльності, починаючи від розвитку охорони здоров'я, соціальної сфери, рівня культури та дозвілля та до якості житла та доходу сім'ї в якій виховується дитина з особливими потребами. З погляду соціального напряму розглянуто думку, що складнощі створюються суспільством, яке не передбачає участі у спільної діяльності людей з особливими потребами. Розглянуто необхідність створення умов навчального середовища, життя у суспільстві та підтримки працевлаштування, за необхідності надання особливих умов для можливості реалізації звичайних функцій повсякденної діяльності. Із залученням інвестицій у збільшення знань, умінь, здібностей та досвіду людей з особливими потребами, використовуючи прийоми поведінкової теорії з урахуванням особливостей людей з особливими потребами, їх вимог, можлива трансформація людського потенціалу на людський капітал як джерело майбутніх доходів. Стратегічне управління ринково-орієнтованим механізмом розвитку потенціалу людей з особливими потребами вимагає врахування синергії, завдяки якій знання та зусилля кількох людей будуть взаємно посилені. На підставі отриманих результатів та узагальнення наведених положень сформульовано консолідовані теоретичні положення ринково-орієнтованого механізму розвитку потенціалу людей з особливими потребами. Елементом наукової новизни є розробка та теоретичне обґрунтування концептуального підходу стратегічного управління ринково-орієнтованим розвитком потенціалу людини з особливими потребами, особливістю якої є використання положень синергетичної теорії та облік взаємозв'язків, що виникають при розвитку та формуванні потенціалу людини з особливими потребами у процесі взаємодії. Викладені положення концептуального підходу відрізняються від існуючих концепцій збагаченням змісту та структурних складових, їх характеристик, доповненням та розширенням предметної галузі щодо людини з особливими потребами.

Based on the study of the problems of a market-oriented mechanism for developing the potential of people with special needs, the need was formulated to provide an opportunity for harmonious social development to people with special needs to create a socially adapted environment, considering from the point of view of integrity, properties, complexity of functioning and openness to interaction with the internal and external environment. The conditions for the development of human potential and the formation of human capital, including people with special needs, are considered, which can affect the results of professional activity, ranging from the development of health care, the social sphere, the level of culture and leisure, and to the quality of housing and income of the family in which a child is brought up special needs. From the point of view of the social direction, the opinion is considered that difficulties are created by a society that does not provide for participation in the general activities of people with special needs. The need to create conditions for the learning environment, life in society, employment support, and the need to provide special requirements for the opportunity to implement the usual functions of daily activities are considered. With the attraction of investments in increasing the knowledge, skills, abilities, and experience of people with special needs, it is possible to turn human potential into a source of future income using the methods of behavioral theory, taking into account the behavior of people with special needs, their requirements, and characteristics. The strategic management of a market-oriented mechanism for developing the capacity of people with special needs requires taking into account synergies, through which the knowledge and efforts of several people will be mutually reinforced. Based on the results obtained and the generalization of the above provisions, consolidated theoretical provisions of a market-oriented mechanism for developing the potential of people with special needs are formulated. An element of scientific novelty is the development and theoretical substantiation of the conceptual approach of strategic management of market-oriented development of the potential of a person with special needs, a feature of which is the use of the provisions of the synergetic theory and taking into account the relationships that arise during the development and formation of the potential of a person with special needs in the process of interaction. The stated provisions of the conceptual approach differ from existing concepts by enriching the content and structural components, their characteristics, supplementing and expanding the subject area in relation to a person with special needs.
Conceptual approaches regarding a market-oriented mechanism for developing the potential of people with special needs
Keywords: концептуальні положення; ринково-орієнтований механізм; людський капітал; людський потенціал; людина з особливими потребами; conceptual provisions; market-oriented mechanism; human capital; human potential; person with special needs