НЛО матеріали на основі епоксидної матриці, допованої 3,5,7,3',4'-пентагідроксифлавон-8-сульфоновою кислотою - Воронкін, Андрій Анатолійович; Мішуров, Дмитро Олексійович; Рошаль, Олександр Давидович; Богатиренко, С. І. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2017)
Одержано полімерні нелінійно-оптичні (НЛО) матеріали у вигляді тонких плівок, виготовлених за допомогою методу центрифугування на основі епоксидної полімерної матриці, допованої хромофором 3,5,7,3',4'-пентагідроксифлавон-8-сульфокислотою (сульфокверцетином) за різної концентрації допанту. Цей хромофор синтезовано шляхом хімічного модифікування натурального хромофору 3,5,7,3',4'-пентагідроксифлавону (кверцетину) шляхом введення у його хромоновий фрагмент акцепторної супьфонової групи (SO3H) у положення C8. Модифікування кверцетину виконано з метою збільшення його дипольного моменту і, отже, покращання НЛО властивостей хромофору, а також розчинності у полярних розчинниках. За допомогою оптичної та ІЧ-спектроскопії досліджено спектральні характеристики полімерних матеріалів і їх НЛО властивості. Морфологію та структурні властивості допованих полімерних плівок досліджували з використанням сканувальної електронної мікроскопії і золь-гель аналізу. Другу квадратичну макроскопічну сприйнятливість одержаних тонких полімерних плівок розраховано відповідно до лінійної моделі твердого орієнтованого газу. Показано, що термічні, морфологічні, структурні та НЛО властивості допованих полімерних плівок залежать від концентрації допанту. Визначено, що введення сульфогрупи в молекулу хромофору призводить до покращання НЛО властивостей полімерних матеріалів. Залежність значень макроскопічних НЛО властивостей (<$Echi sup (2)>) допованих полімерних плівок від концентрації хромофору має екстремальний характер. Максимальне значення <$Echi sup (2)> становить 1150 пм/В за концентрації допанту 50 % мас.
NLO materials based on the epoxy matrix of doped 3,5,7,3’,4’-pentahydroxiflavone-8-sulfonic acid
Keywords: полімерні композиційні матеріали; доповані епоксидні полімери; хромофори; нелінійно-оптичні властивості; сульфокверцетин