Releasers with electro-hydraulic retarders as an effective alternative for short circuit and overcurrent protection - Kalinchyk, Vasyl Prokopovich; Pobigaylo, Vitaliy Anatolievich; Borychenko, Olena Volodimirivna; Kuzovkin, Sergii Borisovich (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
It is known that circuit breakers (CBs) installed in distribution cabinets (DCs), better known as “enclosed circuit breakers”, depending on the execution, are designed for: - protection against emergency states of grids: overvoltage and short circuit (s/c) or voltage drop below the permissible level (circuit breakers installed on the grid do not always provide protection against voltage reduction); - protection of AC motors, as well as for combined installation with other electric devices (CBs can service by grid sections as well as separate motors if CBs are used to operate the wound-rotor motor or starting devices, they must include voltage drop protection); - to be used as disconnectors for supply and trunk networks. Overcurrent protection is done by a bimetallic plate, while an electromagnetic releaser provides s/c protection. The main features inherent in this technical solution of overcurrent protection include: - relative dependence on ambient temperature; - inability to quickly switch on again after the CB is triggered; - unstable time-current charac-teristics of the CB. National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute” and «E.NEXT Ukraine» offers an alternative solution for the design of CB protection elements, which is an integrated overcurrent and short circuit protection at the same time in the form of a releaser with an electro – hydraulic retarder. A releaser with an electro-hydraulic retarder triggers the СB actuator, which breaks the contact group of the CB when the current exceeding the set maximum permissible value (s/c or overcurrent) is passing through electrical equipment. The main part of this releaser is an electromagnet, whose coil is connected in series with working contacts in the circuit of the operating current.

Відомо, що автоматичні вимикачі (АВ), які встановлюються в розподільних шафах (РШ), більш відомі як «вимикачі закритого типу», залежно від виконання, призначені для: захист від аварійних процесів мереж: перенапруги та короткого замикання (КЗ) або падіння напруги нижче допу-стимого рівня (як правило, встановлені в мережі вимикачі не завжди забезпечують захист від зниження напруги); захист двигунів змінного струму, а також при комбінованому монтажі з іншими електричними пристроями (АВ можуть обслуговувати секції електромережі, а також ок-ремі двигуни, якщо АВ використовуються для захисту двигуна з фазним ротором або пускових пристроїв, вони повинні включати захист від падіння напруги); - для використання в якості роз'єднувачів магістральних мереж та мереж живлення. Захист від струму перевантаження вико-нується завдяки біметалевої пластини, а електромагнітний розчіплювач забезпечує захист від КЗ. Основні недоліки, що властиві цьому техніч-ному рішенню захисту від струмів перевантаження, включають: - відносна залежність від температури навколишнього середовища; - неможли-вість швидкого повторного включення після спрацьовування АВ; - нестабільні часово-струмові характеристики КП. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та «E.NEXT Україна» пропонують альтернативне рішення для конструкції елементів захисту АВ, що є інтегрованим захистом від перевантаження та короткого замикання одночасно у вигляді роз’єднувача з електрогідравлічним сповільнювачем. Розчіплювач з електрогідравлічним сповільнювачем призводить до спрацювання механізму приводу АВ, який розмикає контактну групу АВ при проходженні через електрообладнання струму, що перевищує встановлене максимально допустиме зна-чення (струми короткого замикання або перевантаження). Основна частина цього розчеплювача – електромагніт, котушка якого включається послідовно робочим контактам в коло робочого струму.
Розчеплювачі з електрогідравлічним сповільнювачем як ефективна альтернатива при захисті від струмів короткого замикання та перевантаження
Keywords: circuit breakers; heating; hydraulic release; bimetallic plate; switching efficiency; network process research; switching equipment; автоматичні вимикачі; нагрів; гідравлічні розчіплювачі; біметалева пластина; ефективність комутації; дослідження процесів мережі; комутаційне обладнання