Оптимізації робочих зон потужності двз відповідно до постійних контурів ефективності - Назаров, Олександр Іванович; Сергієнко, Антон Миколайович; Кривошапов, Сергій Іванович; Павленко, Віталій Миколайович; Калашніков, Євген Євгенович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядається оцінка впливу змін робочих зон потужності двигунів внутрішнього згоряння на динамічні характеристики на прикладі спортивних легкових автомобілів. Використання математичної моделі функціонування ДВЗ досліджуваних автомобілів відіграє важливу роль у визначенні їхніх енергетичних характеристик під час експлуатації на різних режимах роботи. При цьому застосування даних по зонам потужності двигуна з постійними контурами ефективності сприяє визначенню раціональної загрузки ДВЗ і досягненню максимально можливого коефіцієнта корисної дії автомобіля. Оптимізація робочих зон потужності ДВЗ забезпечує узгодження режимів навантаження з реальними умовами експлуатації. Це дозволяє мінімізувати втрати енергії та підвищити стабільність динамічних характеристик автомобіля. Таким чином досягається баланс між максимальною ефективністю двигуна та економічністю використання палива.

This article examines the impact of changing the operating power zones of internal combustion engines on dynamic performance using sports cars as an example. The use of a mathematical model of the internal combustion engine's operation in the studied vehicles plays a significant role in determining their energy performance during operation in different modes. Furthermore, the use of engine power zone data with constant efficiency contours facilitates the determination of rational engine loading and the achievement of the vehicle's maximum possible efficiency. Optimization of the power operating zones of internal combustion engines ensures the alignment of load modes with real operating conditions. This makes it possible to minimize energy losses and enhance the stability of the vehicle’s dynamic characteristics. In this way, a balance is achieved between maximum engine efficiency and fuel economy.
Optimizing ice power operating zones in constant efficiency circuits
Keywords: автомобілі; енергетична характеристика; динаміка; трансмісії; зона потужності; постійний контур ефективності; vehicle; energy characteristic; dynamics; transmission; power zone; constant efficiency loop