Відходи виробництва цукру та їх раціональне використання - Безпала, Анастасія Олексіївна; Шаповал, Анастасія Валеріївна; Савайло, Денис Ігорович; Демидова, Анастасія Олександрівна; Півень, Олена Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У процесі переробки сільськогосподарських культур утворюється велика кількість відходів. Більшість з них можна використати як джерела енергії, добрива, складові кормів, сировину для харчових, фармацевтичних та інших виробництв тощо. Таким чином одним з найбільш перспективних напрямів розвитку агропереробного сектору України є впровадження технологій перетворення відходів на продукти з високою доданою вартістю. Одержання цукру з цукрових буряків супроводжується утворенням великої кількості різноманітних лігноцелюлозних відходів, утилізація яких становить велику екологічну проблему. Для формулювання подальших шляхів впровадження ресурсоощадних технологій виробництва бурякового цукру детально вивчено перспективні методи використання його відходів. В статті наведені методи валоризації цукрового виробництва за рахунок використання меляси, бурякового бадилля та жому. Розвиток агропромислового комплексу України буде пов'язаний з біопереробкою різноманітних відходів, біотехнологічні методи сьогодні є потужним способом підвищення рентабельності багатьох харчових виробництв, у тому числі цукрового. Окремою важливою проблемою зменшення навантаження на навколишнє середовище є розроблення технологій використання поновлювальних джерел енергії, в статті показано перспективність використання відходів виробництва цукру як джерел чистих, ефективних технологій одержання енергії, цінних хімічних речовин, у тому числі біопалива. Продемонстрована можливість одержанням на базі цукрових відходів етилового спирту, харчових кислот, ферментів, білку, пекарських дріжджів, пектину, харчових добавок, біодобрив, цінних кормових компонентів тощо.

In the process of processing agricultural crops, a large amount of waste is generated. Most of them can be used as sources of energy, fertilizers, feed ingredients, raw materials for food, pharmaceutical and other industries, etc. Thus, one of the most promising directions for the development of the agro-processing sector of Ukraine is the implementation of waste transformation technologies into products with high added value. The production of sugar from sugar beets is accompanied by the formation of a large amount of various lignocellulosic wastes, the disposal of which constitutes a major environmental problem. In order to formulate further ways of implementing resource-saving beet sugar production technologies, promising methods of using its waste were studied in detail. The article presents the methods of valorization of sugar production due to the use of molasses, beet tops, and pomace. The development of the agro-industrial complex of Ukraine will be related to the bioprocessing of various wastes, biotechnological methods today are a powerful way to increase the profitability of many food industries, including sugar. A separate important problem of reducing the burden on the environment is the development of technologies for the use of renewable energy sources, the article shows the perspective of using sugar production waste as a source of clean, efficient technologies for obtaining energy, valuable chemicals, including biofuel.
Sugar production waste and their rational use
Keywords: переробка сільськогосподарських культур; виробництво цукру; відходи виробництва; агропереробний сектор України; лігноцелюлозні відходи; відновлювальні джерела енергії; sugar industry; beet tops; production waste; renewable energy sources; sugar beets