Роздільно-поєднаний безконтактний ультразвуковий перетворювач для контролю імпульсами поверхневих хвиль - Сучков, Григорій Михайлович; Плєснецов, Сергій Юрійович; Мигущенко, Руслан Павлович; Кропачек, Ольга Юріївна; Плєснецов, Юрій Олександрович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019)
Роздільно-поєднаний безконтактний ультразвуковий перетворювач для контролю імпульсами поверхневих хвиль має корпус та закріплені в ньому протектор, два джерела постійного магнітного поля, дві високочастотні котушки індуктивності з лінійними робочими ділянками, які виконані зигзагоподібними і розміщені в одній площині в неелектропровідній неферомагнітній основі, одна високочастотна котушка індуктивності є збуджуючою, а друга - приймаючою. Високочастотні котушки індуктивності зміщені відносно одна одної на задану відстань вздовж осі, яка нормальна до напряму випромінення імпульсів поверхневих ультразвукових хвиль, а також відносно осі вздовж напряму випромінення імпульсів поверхневих ультразвукових хвиль на величину l, яка визначається виразом l=C(t+), де С - швидкість розповсюдження імпульсів ультразвукових високочастотних поверхневих хвиль в матеріалі виробу, який контролюється, мм; t - час розповсюдження у виробі імпульсів ультразвукових високочастотних поверхневих хвиль від збуджуючої високочастотної котушки індуктивності до приймаючої високочастотної котушки індуктивності, с;  - час дії ультразвукового імпульсу при його збудженні, при цьому лінійні робочі ділянки прийомної та збуджуючої високочастотних котушок індуктивності орієнтовані одна до одної під кутом 120°+30°.
Keywords: патент; корисна модель; засоби неруйнівного контролю; ультразвукові імпульси хвиль Релея; безконтактні електромагнітно-акустичні перетворювачі; магнітне поле