Методичні вказівки до лабораторних робіт за темою "Перевірка гіпотез про вектори середніх і класифікація об'єктів для багатовимірного випадку" з курсу "Аналіз даних" - Безменов, Микола Іванович; Безменова, Ольга Миколаївна; Калінін, Денис Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
Виконання лабораторної роботи № 1 і частково лабораторної роботи № 2 орієнтоване на використання для перевірки гіпотез так називаного P-значення. Під P-значенням розуміють ймовірність помилки при відкиданні нульової гіпотези (ймовірність помилки першого роду). Перевірка гіпотез за допомогою P-значення є альтернативою класичній процедурі перевірки через критичне значення розподілу, під яким розуміютьзначення непе ревної випадкової величини, ймовірність перевищення якого дорівнює наперед заданому значенню.
Keywords: методичні вказівки; лабораторні роботи; класифікація об'єктів; аналіз даних; P-значення; ймовірність помилки першого роду; об'єкти багатовимірного випадку