Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи № 4 за темою "Частотні спектри сигналів" - Резинкіна, Марина Михайлівна; Гетьман, Андрій Володимирович; Кубрик, Борис Іванович; Литвиненко, Світлана Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Частотний метод широко застосовується для аналізу процесів в імпульсній техніці, в пристроях передачі, обробки та перетворення інформації. Суть цього методу полягає в наступному. Сигнал x(t), що впливає на коло, має бути представлений сукупністю гармонійних впливів. Сигнал на виході кола y(t) за принципом накладання визначається як сума гармонійних реакцій, викликаних кожною з гармонійних складових вхідного сигналу окремо. Сукупність усіх елементарних гармонійних сигналів, які в сумі укладають складний сигнал, називають частотним спектром (вхідним або вихідним) сигналу. Значення гармонійних складових вихідного сигналу легко визначаються, якщо відомий спектр вхідного сигналу та частотні характеристики кола. Спектр одиночного сигналу є суцільним та для його визначення застосовується інтегральне перетворення Фур'є. Спектр періодичного сигналу є дискретним та для його визначення використовують ряд Фур'є. Теоретичне та практичне оволодіння цим методом підвищить професійну компетенцію студентів та дозволить їм більш успішно опановувати подальший матеріал спецкурсів по обраній спеціальності.
Keywords: методичні вказівки; розрахунково-графічна робота; електричні кола; схеми; числові дані; імпульсна техніка