Фактори впливу на величину тиску розпирання вугільної шихти - Мірошниченко, Денис Вікторович; Шмельцер, Катерина Олегівна; Кормер, Марина Віталіївна; Авдеюк, Ілля Миколайович; Федунець, Юлія Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Метою досліджень є оцінка можливості прогнозування тиску розпирання вугільних шихт з урахуванням їх технологічних властивостей та петрографічних характеристик. В роботі використовувалися стандартизовані методи вивчення технологічних властивостей вугілля та вугільних шихт (визначення технічного аналізу, петрографічного аналізу). Показано можливість прогнозування тиску розпирання вугільних шихт з урахуванням виходу летких речовин шихти, вмісту вітриніту та помелу. Запропоновані регресійні рівняння характеризуються високими коефіцієнтами кореляції (0,85 - 0,9). Їх використання дозволить оптимізувати склад вугільних шихт, контролювати показник тиску розпирання при перешихтовках та скоротити кількість експериментальних вимірювань в умовах конкретного коксохімічного виробництва. The aim of the study is to evaluate the possibility of predicting the bursting pressure of coal blends taking into account their technological properties and petrographic characteristics. Standardized methods of studying the technological properties of coal and coal blends (determination of technical analysis, petrographic analysis) were used in the work. The possibility of predicting the bursting pressure of coal blends was shown, taking into account the yield of volatile substances in the blend, vitrinite content, and grinding. The proposed regression equations are characterized by high correlation coefficients (0.85 – 0.9). Their use will make it possible to optimize the composition of coal charges, control the bursting pressure during regrinding, and reduce the number of experimental measurements in a particular coke production.
Keywords: вугільна шихта; тиск розпирання; петрографічні характеристики; вихід летких речовин; якість коксу; coal batch; bursting pressure; petrographic characteristics; volatile matter; coke quality