Оцінка конкурентного потенціалу підприємств машинобудування - Другова, Олена Сергіївна (НТУ "ХПІ", 2015)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015. Дисертаційна робота присвячена актуальним проблемам теоретичних, методичних та практичних аспектів оцінки конкурентного потенціалу. В дисертації досліджено теоретичне підґрунтя, розкрито сутність, обґрунтовано характер взаємозв'язку та уточнено поняття конкурентного потенціалу, конкурентоспроможності, конкурентої позиції. У роботі визначено понятійний апарат теорії потенціалу, уточнено сутність конкурентного потенціалу підприємства, який, на відміну від існуючих дефініцій, подано як можливості ресурсів, здатностей і компетенцій підприємства формувати його конкурентні переваги порівняно із іншими господарюючими суб'єктами на обраному ринковому сегменті. Розроблено систему оціночних показників рівня конкурентного потенціалу підприємства, яка відрізняється складом його елементів (фінансового, виробничого, трудового, збутового, управлінського) і показниками, що їх описують та дозволяє визначити і оцінити стан ресурсних і функціональних можливостей підприємства у конкурентному середовищі; Обґрунтовано науково–методичний підхід до порівняльної оцінки конкурентного потенціалу підприємства, який, на відміну від існуючих, ґрунтується на використанні методів багатомірного аналізу і дозволяє ранжувати складові конкурентного потенціалу підприємства за їх рівнем у конкурентній групі. Запропоновано структурно – логічні моделі прийняття управлінських рішень щодо формування, розвитку або підтримки досягнутого рівня конкурентного потенціалу, що ґрунтуються на його складових і дозволяють сформувати релевантний виявленим проблемам портфель заходів.

Thesis for granting the degree of a candidate of economic sciences in speciality 08.00.04 – economy and management of the enterprise (according to the type of economic activity) – National Technical University "Kharkiv Politechnical Institute", 2015. The dissertation work is dedicated to actual problems of theoretical, methodical and practical aspects of competitive potential estimation. In this thesis the theoretical basis of the following notions is revealed, the nature of their interrelation is justified and they are profoundly elaborated: competitive potential, competitiveness, competitive position. Definition of the notion "competitive potential" is validated in this work, which allowed to consider it as capabilities of resources, endowments and competencies of the enterprise to form competitive advantage in relation to other economic entities on the specific market segment. Approach to evaluate the level of the enterprise competitive potential has been established, which is substantiated using the combination of its elements (financial, production, labor, distributional, managerial) and indicators describing them. This particular approach allows outlining and defining the state of resources and functional capabilities of the enterprise in the competitive environment. Methodical approach is grounded on comparative estimation of the competitive potential of the enterprise, which, unlike existing, is based on use of methods of the multivariate analysis and allows to rank the enterprises according to their level in a competitive group. Logico-structural models for taking management decisions are offered for shaping, development and enhancement of the competitive potential. They enable elaboration of a portfolio of necessary actions within the relevant period.
Estimation of the competitive potential of enterprises of the machine-building industry
Keywords: прoмислoві підприємствa; конкурентний потенціал; локальні показники; конкурентоспроможність; фінансово-економічні результати; автореферат дисертації; машинобудування; competitive potential; local performance; financial-economic results; assessment model; enterprise activity management; 338.45:621