Методичні вказівки "Аналітична хімія. Кількісний титриметричний аналіз" до лабораторних робіт з курсу "Аналітична хімія" - Ларінцева, Надія Вікторівна; Самойленко, Сергій Іванович; Бєлих, Ірина Анатоліївна; Звягінцева, Оксана Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Одним із завдань біотехнології є вивчення процесів, що пов’язані з використанням та впровадженням у виробництво біотехнологічних та біофармацевтичних процесів. Це потребує вивчення основ аналітичної хімії, а саме титриметричних методів аналізу. У даних методичних вказівках розглянуті методи кількісного хімічного аналізу, які можуть бути використані для аналізу біотехнологічної продукції на підприємствах та контрольно-аналітичних лабораторіях. Аналітична хімія – наука про методи та засоби хімічного аналізу. Хімічний аналіз – сукупність дій, у результаті яких отримують інформацію про хімічний склад об’єкта. Засоби хімічного аналізу – реактиви, прилади, стандартні зразки, тощо. Необхідно чітко розрізняти поняття "метод аналізу" і "методика аналізу". Перше означає універсальний і теоретично обґрунтований спосіб визначення складу, в основу якого покладений зв’язок між складом і властивістю, яка визначається. Застосування методу аналізу до конкретного об’єкту, що визначається з докладним описом усіх аналітичних операцій є методикою аналізу. Основні функції аналітичної хімії як галузі знань такі: розроблення загальних питань аналізу, методів аналізу і вирішення конкретних питань (контроль за якістю сировини, готової продукції, напівфабрикатів, промислових відходів тощо). При хімічному якісному аналізі використовують аналітичні реакції – перетворення речовини, що досліджують внаслідок взаємодії з аналітичним реагентом з утворенням продуктів із характерними аналітичними ознаками – ефектами (утворення осадів, забарвлених сполук, розчинення осадів, виділення газів, утворення кристалів характерної форми, поява або гасіння люмінесценції, забарвлення полум’я газового пальника тощо). Методичні вказівки з курсу "Аналітична хімія" призначені для виконання лабораторних робіт для студентів спеціальності 162 "Біотехнології та біоінженерія" у т.ч. іноземних. Усі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання одиниць відповідає стандартам.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; аналітична хімія; титриметричний аналіз; хімічний аналіз; аналітична реакція