Метод діагностування дефектів у розвитку в міжполюсних перемичках при експлуатації синхронних двигунів - Мглинець, Євген Вячеславович; Мандровський, Максим Юрійович; Чекараміт, Микола Федорович; Юр'єва, Олена Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Подано принципи виявлення пошкоджень синхронних двигунів в процесі експлуатації. З’ясовано доцільність виявлення дефектів у розвитку під час технічного обслуговування синхронних двигунів. Виявлено та обґрунтовано причини виходу з ладу синхронних двигунів прокатного стану. При належній експлуатації найслабшим місцем є міжполюсна перемичка, яка з’єднує котушки полюсів в обмотку збудження. Обґрунтовано вплив перехідного опору місця з’єднання міжполюсних перемичок на тепловий стан ротора в цілому. Розроблено метод тест-режиму для діагностування дефектів у розвитку в міжполюсних перемичках за допомогою тепловізійного контролю. Проведено апробацію запропонованого методу на синхронних двигунах прокатного цеху. Достовірність методу підтверджено вимірюванням перехідного опору у місці з’єднання та капілярним методом. Створено рекомендації щодо застосування методу тест-режиму при експлуатації синхронних двигунів в умовах безперервного виробництва.

The principles of damage detection of synchronous motors during operation are presented. The expediency of detecting developing defects in synchronous motors maintenance has been determined. The reasons for failure of synchronous motors of rolling mill are identified and substantiated. In proper use, the weakest point is the inter-pole connector that connects the coils of the poles in the excitation winding. The action of the contact resistance of the inter-pole connector on the thermal condition of the rotor as a whole is substantiated. The test mode method is developed to diagnose developing defects in inter-pole connector by thermal imaging control. The proposed method was tested on synchronous motors of rolling mill. The accuracy of the method is confirmed by the measurement of the contact resistance at the inter-pole connector joint and the capillary method. Recommendations were made for the application of the test mode method for the operation of synchronous motors in the conditions of continuous production.
Diagnostics method of developing defects in inter-pole connectors during operation of synchronous motors
Keywords: динамічні навантаження; тепловізійний контроль; перехідний опір місця з’єднання міжполюсних перемичок; dynamic loads; thermal imaging control; contact resistance of inter-pole connector joint